Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Nocne bułeczki cynamonowe

December 3, 2019 , 3291 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Nocne bułeczki cynamonowe z tego przepisu możesz wykonać wieczorem i upiec następnego dnia rano, aby cieszyć się świeżymi bułeczkami na śniadanie.

Mocno cynamonowe, maślane i puszyste bułeczki drożdżowe, które jesienią będą doskonale do kubka herbaty.

Bułeczki cynamonowe wyrabiamy i formujemy wieczorem i wkładamy do lodówki. W ten sposób bułeczki będą rosły, ale proces będzie bardziej spowolniony. Rano wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby się uzyskały temp. pokojową i pieczemy.

Bułeczki możemy jeść samodzielnie, polukrować lub wykonać polewę z serka kremowego. To moje nowe odkrycie i bułeczki cynamonowe rewelacyjnie smakują z serową polewą, która jest kremowa i słodka.

Nocne bułeczki cynamonowe to rewelacyjny sposób na domowe bułeczki, które rano będą świeżutkie i miękkie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cynamonem.

bułeczki cynamonowe

NOCNE BUŁECZKI CYNAMONOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 12 bułeczek

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka, ciepłego
  • 70 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 85 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

SKŁADNIKI NA POLEWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 55 g masła, miękkiego
  • 100 g serka śmietankowego, kremowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) cukier oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając porcjami roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przekładamy do miski i owijamy folią. Zostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 40×30 cm. Smarujemy miękkim masłem i oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 12 części ostrym nożem. Przekładamy na blaszkę np. 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie, aby mogły wyrosnąć. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano przed pieczeniem wyciągamy z lodówki na 30 min. Następnie pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do zarumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek, wanilię oraz przesiany cukier puder. Smarujemy wierzch bułeczek.

bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe

Komentarze

  • Reply Emilia December 4, 2019 at 09:02

    Czy te bułeczki można upiec od razu po przygotowaniu?

    • Reply aneta December 5, 2019 at 07:12

      Trzeba wyjąć, aby się ogrzaly :)

    Leave a Reply