Ciasto hukzulka to połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu kajmakowego. Przepyszne, mocno słodkie i sycące ciasto.
Ciasto przypomina w wykonaniu troszkę Panią Walewską, natomiast inny jest krem w środku.
Kruche ciasto przełożone dżemem i bezą i do tego krem maślany z kajmakiem i orzeszkami. Pomimo, iż ciasto jest dosyć pracochłonne warto chociaż raz wypróbować smak i przekonać się, że ciasto jest bardzo smaczne.
Ciasto, które doskonale sprawdzi się na uroczystości i nadchodzące święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO HUKZULKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 500 g maki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek, dużych
- 200 g masła, zimnego
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, dużych
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 300 g masła, temp pokojowa
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g orzechów ziemnych
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, śliwkowego, jagodowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formy o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej jeśli mamy dwie).
Składniki na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, wodę oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki. Dno form wylepiamy ciastem i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie smarujemy każdy blat ciasta połową dżemu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę. Wykładamy po połowie na każdy blat ciasta. Ciasto, które zamroziliśmy wcześniej ścieramy na jedną część bezy. Pieczemy w temp. 160 C przez około 35-40 min. (jeśli nie masz dwóch takich samych form do pieczenia składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 C. Gotowe zostawiamy do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową oraz posiekane i podprażone orzechy. Wykładamy na ciasto, które jest bezą na górze i przykrywamy warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki szczelnie owinięte folią.