Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik przekładany powidłami i mascarpone

December 13, 2019 , 23622 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik przekładany powidłami i mascarpone to bardzo prosty przepis na świąteczny deser, który szybko przygotujesz i będzie smakował większości dzięki połączeniu klasycznych smaków.

Biszkopt piernikowy jest lekki i puszysty o korzennym smaku. Przełożony powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość polana czekoladową polewą, która dodatkowo wzbogaca smak deseru.

Biszkopt możesz lekko nasączyć np. ponczem z odrobina alkoholu dla wzmocnienia smaków.

Piernik przekładany to ciasto podobne do w-zetki, ale tutaj w wersji zimowej z korzennymi akcentami. Idealne nawet na drugi lub trzeci dzień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

piernik przekładany

PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki MU! 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i przyprawą. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu), smarujemy powidłami.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na ciasto i przykrywamy blatem biszkoptowym. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy śliwkami suszonymi i zostawiamy na 15 min. do stężenia polewy. Kroimy na kawałki ostrym nożem.

piernik przekładany
piernik przekładany
piernik przekładany
piernik przekładany

Komentarze

  • Reply Moni December 28, 2019 at 21:53

    U mnie biszkopt nie wyrósł. Musiałam robić drugi raz żeby mieć czym przykryć krem. Oba są bardzo twarde i ciężko je pokroić na kawałki bo się rozpadają. Dolny biszkopt po nasączeniu zjedliśmy z kremem i powidłami ;)

  • Reply Emilia December 23, 2019 at 17:52

    Tylko tyle mąki?

    • Reply aneta December 24, 2019 at 05:36

      Tak

  • Reply Weronika December 22, 2019 at 21:08

    Przepyszne ciasto! Takie idealnie świąteczne! Kolejny raz udany wypiek:) Dziękuję:)

  • 1 2

    Leave a Reply to Weronika Cancel Reply