Beza tiramisu


Beza tiramisu to połączenie chrupiącej na zewnątrz bezy i piankowej konsystencji w środku z kremem na bazie mascarpone i biszkoptami. Całość oprószona kakao.

Beza tiramisu to połączenie bardzo słodkiej bezy z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone z biszkoptami zatopionymi w kawie. Wierzch dla kontrastu oprószony kakao.

Przepyszny deser, który nie jest skomplikowany i łatwy w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

beza

BEZA TIRAMISU

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao, płaskie

DODATKOWO:

  • opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżka kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 24 cm. (można obrysować talerz). Wykładamy masę i formujemy na okręgu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Połowę kremu wykładamy na bezę. Biszkopty chwilkę zatapiamy w kawie i układamy na kremie, przykrywamy pozostałą częścią. Wierzch oprószamy kakao.

beza
beza

wydrukuj teraz