Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Czekoladowa chmurka

May 21, 2020 , 68147 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Czekoladowa chmurka to niesamowicie pyszne ciasto z duża dawką czekolady, nasączone likierem z pysznym kremem i bezą.

Ciasto idealne na bardziej formalne uroczystości lub urodzimy, możesz wykonać w formie tortu.

Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalną nutką alkoholu. Dwie warstwy kremu: jedna mocno czekoladowa i druga leciutka i delikatna. Całość przełamana dżemem porzeczkowym i przykryta chrupiąca bezą.

Czekoladowa chmurka to słodkie, kremowe ciasto, który na pewno zapamiętasz na długo.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

czekoladowa chmurka

CZEKOLADOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki likieru np. słony karmel do nasączenia**
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

** likier można pominąć i nasączyć np. herbata z cukrem

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową likieru.
Białka w temp. pokojowej miksujemy na sztywną piankę, pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy lub obrysowujemy na papierze kształt formy i wypełniamy. Łyżką na górze wykonujemy fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C, pieczemy przez ok. 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt, owijamy folią i wkładamy na godz. lub dłużej do lodówki. Przed podaniem smarujemy wierzch dżemem i przykrywamy bezą.

Bezę można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku.

czekoladowa chmurka
czekoladowa chmurka

Komentarze

  • Reply Angelika July 7, 2020 at 21:43

    Jak to dżem smarować kremem nie wymieszać się to tak razem? Nie zrobi się fioletowy.

  • 1 2

    Leave a Reply