Pyszne i leciutkie ciasto tortowe z truskawkami i startą czekoladą na wierzchu. Delikatny krem mascarpone i truskawki to jedno z pyszniejszych połączeń latem.
Biszkopt nasączony jest wodą z cytryną i cukrem, dzięki czemu jest wilgotny i fajnie współgra z owocami. Przełożony jest leciutkim i puszystym kremem na bazie śmietanki i kremówki. Do środka dodałam kawałki świeżych truskawek, który świetnie pasują do kremu i biszkoptu. Lekko kwaśne owoce fajnie przełamują smak deseru. Całość oprószona startą czekoladą (ja użyłam gorzkiej).
Ciasto tortowe z truskawkami będzie doskonałym deser nie tylko w sezonie na owoce, ale również będzie idealnym dopełnieniem rodzinnych spotkań i uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 500 g świeżych truskawek
- starta czekolada np. deserowa na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy w kilku niedużych porcjach suche składniki z ubitą masą. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy.
Truskawki kroimy na kawałeczki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy z truskawkami. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim, ponownie nasączamy i wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.
Komentarze
Dzień dobry, czy ciasto sprawdzi się zastępując truskawki malinami? Z truskawkami wyszło pyszne! Pozdrawiam
Jak najbardziej
Dziękuje bardzo za cudo przepis bardzo lekkie ciasto nie zapychające bardzo ładne. Bałam się żelatyny ponieważ bardzo często zdarza mi się że ta żelatyna się jakby to napisać ciągnie się? i grudek też się obawiałam i muszę powiedzieć że podchodziłam do tej masy jak do jeża. Chyba 5x czytałam przepis żeby czegoś nie przeoczyć ale wszystko poszło świetnie
Polecam wszystkim