Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą

Lipiec 2, 2020 , 24269 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą pod bezową chmurką. Wielowarstwowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem oreo, lekkim kremem śmietankowym. Do tego świeże owoce oraz chrupiąca beza.

Ciasto wymaga troszkę pracy, ale smak rekompensuje ten czas poświęcony na przygotowanie.

Kakaowy biszkopt to podstawa deseru, możesz go lekko nasączyć w wersji dla dorosłych z odrobiną likieru lub innego alkoholu. Do tego krem na bazie gorzkiej czekolady z kawałkami oreo. Następnie leciutki jak puszek krem śmietankowy.
W sezonie użyłam świeżych truskawek, natomiast poza nim możesz użyć np. mrożonych malin lub wiśni. Całość przykryta bezą, która jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku.

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą to rewelacyjny deser, który sprawdzi się na bardziej formalne okazje lub uroczystości rodzinne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto oreo

CIASTO OREO Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY OREO:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6-7 ciastek oreo, pokrojonych
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy.
100 ml śmietanki przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder. Do czekolady dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki i mieszamy. Następnie przekładamy całość do pozostałej ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Miksując na najniższych obrotach dodajemy niewielkim strumieniem żelatynę oraz na koniec mieszamy z pokrojonymi ciasteczkami. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na lekko nasączony biszkopt. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania bezy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Identyczną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę na bezę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez około 2 godz. Beza powinna być chrupiąca na wierzchu (bezę możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać po upieczeniu w zamkniętym piekarniku). Truskawki kroimy na plasterki i układamy na jasnym kremie, następnie nakładamy bezę.

Ciasto oreo
Ciasto oreo

Komentarze

Dodaj komentarz