Ciasto euforia na kakaowym biszkopcie z warstwą makową i kremem czekoladowym. Wilgotne, treściwe ciasto składające się z pysznych warstw.
Warstwa makowa jest przepyszna, słodka z chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatem migdałowym.
Całość pomiędzy leciutkim i puszystym biszkoptem kakaowym nasączonym mocną herbatą z odrobiną alkoholu.
Krem czekoladowy to połączenie śmietanki, nutelli i gorzkiej czekolady.
Ciasto euforia będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO EUFORIA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MAKOWĄ:
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g suchego maku
- 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
- 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki alkoholu np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykorzystujemy do pieczenia warstwy makowej. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i orzechy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do masy dodajemy 2 łyżki masy makowej i lekko mieszamy. Następnie dodajemy całość i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy nutellę i żelatynę, miksujemy po dodaniu każdego składnika.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy blatem makowym. Smarujemy pozostałym krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.