Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Makowce, ciasta z makiem

Ciasto euforia

Grudzień 10, 2020 , 307000 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto euforia na kakaowym biszkopcie z warstwą makową i kremem czekoladowym. Wilgotne, treściwe ciasto składające się z pysznych warstw.

Warstwa makowa jest przepyszna, słodka z chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatem migdałowym.

Całość pomiędzy leciutkim i puszystym biszkoptem kakaowym nasączonym mocną herbatą z odrobiną alkoholu.

Krem czekoladowy to połączenie śmietanki, nutelli i gorzkiej czekolady.

Ciasto euforia będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

ciasto euforia

CIASTO EUFORIA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MAKOWĄ:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 4 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g suchego maku
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki alkoholu np. rumu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykorzystujemy do pieczenia warstwy makowej. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i orzechy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do masy dodajemy 2 łyżki masy makowej i lekko mieszamy. Następnie dodajemy całość i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy nutellę i żelatynę, miksujemy po dodaniu każdego składnika.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy blatem makowym. Smarujemy pozostałym krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

ciasto euforia-3

Komentarze

  • Odpowiedz Marta Grudzień 22, 2020 at 14:40

    Z kremu zrobiła się woda po dodaniu Nutella i czekolady

    • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:09

      Zbyt szybkie miksowania mogło to spowodować

  • Odpowiedz Marlena Grudzień 22, 2020 at 10:51

    A mi się masa czekoladowa zważyła :( jak ją można uratować?

  • Odpowiedz Joanna Grudzień 19, 2020 at 13:26

    Witam, czy do nasączenia będzie pasowało amaretto?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2020 at 11:49

      Tak

      • Odpowiedz Joanna Grudzień 22, 2020 at 16:47

        A czy mak ma być mielony?

        • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:08

          Nie

  • Odpowiedz Barbara Grudzień 18, 2020 at 13:19

    Co znaczy suchy mak?jeżeli mam gotowy mak już zmielony jest ok

    • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2020 at 11:52

      Do tego przepisu nie dodajemy zmielonego tylko ziarenka

      • Odpowiedz Daria Grudzień 22, 2020 at 15:28

        Ale taki suchy mielony też może być? Bo taki mam

        • Odpowiedz aneta Grudzień 23, 2020 at 11:09

          Tak

    • Odpowiedz Joanna Grudzień 22, 2020 at 16:48

      Już wiem, przeczytałam poprzedni komentarz. Dziękuję????

  • Odpowiedz Angelika Grudzień 18, 2020 at 08:02

    Ile czasu ciasto może czekać na święta już złżone ?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 18, 2020 at 11:58

      kilka dni :)

      • Odpowiedz Angelika Grudzień 18, 2020 at 20:35

        Czyli że jak chce zrobić dzień przed wigilią to w drugi dzień świąt też będzie ok?

        • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2020 at 11:51

          Tak :)

    1 2

    Dodaj komentarz