Znajdź swój przepis

Banany w cieście

2 lutego, 2023

Banany w cieście to kawałeczki pokrojonych bananów zatopione w cieście i smażone na rozgrzanych oleju. Przepyszne i słodziutkie owoce z chrupiącą skorupką.

Do przygotowania tego deseru najlepsze będą banany, które są jeszcze nieco twarde. Ciasto wtedy lepiej będzie przylegać, a sam banan w środku nie zrobi się za bardzo miękki.

Do ciasta możesz dodać odrobinę octu lub alkoholu, ale ja pominęłam ten etap i dodałam sok z cytryny.

Kawałeczki bananów będą świetnym deserem dla dzieci. Te małe i słodziutkie kulki znikają w oka mgnieniu.

ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA PĄCZKI, PĄCZUSZKI I OPONKI.

banany w cieście

BANANY W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 4 duże banany (najlepiej lekko twarde)
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder, lukier lub drobny cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i cynamonem. Następnie dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy mleko, sok z cytryny i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Banany kroimy na ok. 4 cm kawałki i wkładamy do miski z ciastem. Delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek był oblepiony ciastem. Za pomocą widelca lub wykałaczki wyciągamy kawałki na rozgrzany tłuszcz do 180ºC i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze pudrze, lukrze lub drobnym cukrze.

banany w cieście
banany w cieście

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x