Przepyszne, lekkie i kremowe ciasto łabędzi puch. Ciasto o wyraźnym smaku kokosa, porzeczki z delikatnym kremem i puszystym biszkoptem.
Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły lub dzień wcześniej upiec biszkopt i przełożyć go w dniu podania.
Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, leciutkie z nutką kwaśnego dżemu porzeczkowego. Jeśli lubisz słodsze ciasta wybierz dżem jagodowy, który jest o wiele słodszy niż porzeczkowy.
Ciasto łabędzi puch doskonałe nadaje się na rodzinne spotkania, urodziny lub nawet na bardziej oficjalne uroczystości.
Przepyszne, proste i do tego pięknie wyglądające ciasto. Polecam wypróbować jego smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kremem.
CIASTO ŁABĘDZI PUCH
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 bułeczki, kajzerki
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody, gorącej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego, mały
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
najlepiej
jeśli
będą
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtko.
Na
koniec
za
pomocą
szpatułki
lub
dużej
łyżki
drewnianej
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Delikatnie
mieszamy,
aby
piana
z
białek
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
większą
smarujemy
lekko
tłuszczem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Bułeczki
moczymy
w
500
ml
mleka,
rozgniatamy
widelcem
i
dodajemy
wiórki(wcześniej
je
bardzo
drobno
zmieliłam
w
blenderze).
Pozostałe
mleko
razem
z
cukrem
zagotowujemy.
Następnie
dodajemy
masę
z
bułeczki
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu
przez
około
5
min.
Odstawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
na
puch
i
dodajemy
po
łyżce
ostudzonej
masy
kokosowej.
Wszystkie
składniki
na
nasączenie
mieszamy
ze
sobą
i
odstawiamy
do
wystudzenia.
Jeden
blat
biszkoptowy
układamy
w
formie,
nasączamy
i
smarujemy
dżemem.
Wykładamy
2/3
kremu
i
przykrywamy
drugim
blatem.
Nasączamy
i
wykładamy
resztę
kremu.
Masło
rozpuszczamy,
dodajemy
cukier
oraz
wiórki
i
chwilę
mieszamy.
Wykładamy
na
wierzch
ciasta.
Wkładamy
na
całą
noc
lub
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Robiłam już kilka razy. Ciasto ???? jest super. I dziś robię po raz kolejny
Czy do biszkoptu nie trzeba proszku do pieczenia?
Jeśli nie ma w przepisie to nie
Ciasto wyszło przepyszne, smakowało jak z cukierni. Pięknie też wyglądało. Jedynie z kremem coś poszło nie tak, bo masło nie chciało mi się utrzeć na puch, ale nie wpłynęło to smak ciasta
Ciasto przepyszne. Łatwe w wykonaniu, pyszne i pięknie się prezentuje.
Większość przepisów jest na formę płatności 24×24. O ile zwiększać ilość składników na blachę 25×35?
Wystarczy o 1/3 zwiększyć składniki