Pyszne ciasto z malinami i białą czekoladą o bardzo wilgotnej konsystencji. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz do niego miksera. Długo utrzymuje świeżość z dużą ilością owoców sezonowych.
Do ciasta nie potrzebujesz miksera wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Możesz je wykonać je dosłownie na ostatnią chwilę lub może poleżeć nawet kilka dni i dalej będzie smaczne.
Ciasto z malinami i białą czekoladą dzięki dodaniu maślanki i oleju ma niesamowicie wilgotną konsystencję. Maliny orzeźwiają ciasto, a biała czekolada nadaje ciekawego posmaku i sprawia, że ciasto jest bardziej słodkie.
W przypadku tego ciasta, koniecznie pamiętaj, aby dodawać składniki w tej samej temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniesz zakalca.
Przepyszne, delikatne ciasto idealna na końcówkę lata.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 50 g posiekanej białej czekolady
- 100-150 g malin
- cukier puder do oprószenia
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz dodajemy sól i cukier, mieszamy. Maślankę mieszamy razem z jajkami, olejem oraz ekstraktem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz maliny i delikatnie mieszamy. Formę keksówkę o wym. 10×20 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane białą czekoladą.
Komentarze
Ciasto wygląda na mokre, podobne mi wyszło, czyli zakalec to nie jest, tak ma być?
Piekłam babkę prawie 2h i wyszedł zakalec. Zastanawiam się, co poszło nie tak.
Może chodziło o temp. składników?
Czy zamiast oleju mogę dać rozpuszczone masło ?
tak
Witam! Czy zamiast rzepakowego moze byc kokosowy? I czy moge zastapic maslanke? Nie mam niestety dostepu do maslanki?
Nie zamieniaj oleju rzepakowego na kokosowy. Olej rzepakowy jest równie zdrowy, natomiast maślankę zamień na jogurt naturalny
czy zamiast malin można dać inne owoce np. borówki?
Jak najbardziej