Czekoladowe ciasto z nutellą i orzechami laskowymi. Przepyszne ciasto o puszystej, delikatnej i wilgotnej konsystencji. Jeden kawałek i zakochasz się w tym smaku.
Jeśli akurat nie masz pod ręką orzechów laskowych możesz je zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Orzechy całe przed zmieleniem warto chwilkę podprażyć na suchej patelni, będą bardziej aromatyczne.
Krem czekoladowy nutella możesz zastąpić w przepisie innym kremem. Najważniejszy, aby był podobnej konsystencji. Słodki i kremowy.
Czekoladowe ciasto z tego przepisu będzie idealne dla osób, które uwielbiają połączenie czekolady i orzechów.
Mięciutkie, idealnie wilgotne z wyczuwalnymi orzeszkami i lekką słodyczą nutelli.
Wierzch ciasta możesz oblać polewą z gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady. U mnie polewa wykonana była pół na pół z mlecznej i deserowej.
Ciasto długo zachowuje swoją świeżość i możesz go również upiec w formie na muffinki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 120 g kremu czekoladowego nutella
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 60 ml mleka
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silkonowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy na tzw. puch (ok. 5 – 6 minut). Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku oraz na koniec krem czekoladowy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz wsypujemy zmielone orzechy. Wlewamy mleko i miksujemy masę tylko do połączenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Gotowe ciasto wykładamy do foremki.
Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA Z NUTELLĄ




Ojej, napisałam cukier puder – prostuję: miałam na myśli proszek do pieczenia oczywiście!
Chcę zrobić podwójną porcję tego ciasta, czy trzeba podwójna porcje wszystkich składników? Czy można tylko podwoić mąkę i masło? Spróbuję z 5 jajek, i zobaczę czy się uda!
Wszystkie :)
Update (na wypadek jakby ktoś chciał zrobić większą porcję, przetestowane): zrobiłam większą porcję i użyłam:
– całą kostkę masła
– szklankę mleka
– 5 jajek zamiast 4
– 1.5 szklanki mąki
– szklankę cukru
– całą łyżeczkę sody (cukier puder dodałam tak ja w oryginalnym przepisie)
– plus resztę składników tak jak w przepisie
Dodatkowo:
Dodalam 3 łyżki serka Philadelphia dla lepszej puszystości
Do polewy dodałam cukru ze skórką pomarańczową który znalazłam w polskim sklepie (mieszkam w UK) – dodało to niesamowity smak do całego ciasta!
Ciasto wyszło i jest to NAJLEPSZE ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek upiekłam.
Przepis rewelacja.
Dziękuję :)