Znajdź swój przepis

Frytownica gastronomiczna – dobierz odpowiedni rodzaj do typu lokalu! Poradnik

7 września, 2023

Prowadzisz pub, bar szybkiej obsługi, knajpkę z burgerami lub dużą restaurację? Wszystkie te miejsca łączy pewien rodzaj urządzenia, którego nie powinno w nich zabraknąć. Tym urządzeniem jest frytownica gastronomiczna. Oczywiście na rynku rodzajów tego rodzaju sprzętu jest bardzo dużo, dlatego kluczem jest odpowiedni jego dobór do rodzaju prowadzonego przez ciebie lokalu gastronomicznego. Ten poradnik ci w tym pomoże. Sprawdź, którą frytownicę wybrać!

Frytownica gastronomiczna – zalety urządzenia

Tytułowe urządzenie sprawia, że przygotowywanie określonych potraw i przekąsek staje się zdecydowanie łatwiejsze i szybsze. To główna zaleta tego sprzętu bez względu na jego rodzaj, ale frytownica gastronomiczna przynosi o wiele więcej korzyści. Warto wymienić kilka z nich.

  • Sprawniejsze przygotowywanie dań – frytki czy kurczak panierowany przygotujesz zdecydowanie szybciej w frytownicy gastronomicznej, która jest wyposażona w szereg funkcji ułatwiających obróbkę konkretnego produktu spożywczego.
  • Krótszy czas oczekiwania gości na danie – ta korzyść ma ogromny wpływ na sukces twojego lokalu. Im krócej goście czekają na zamówioną potrawę, tym większa jest ich satysfakcja z przebywania w twoim lokalu.
  • Niższy koszt przygotowania potraw – twój lokal zużyje zdecydowanie mnie oleju do smażenia, gdy zainstalujesz w nim frytownicę gastronomiczną. Inne metody przygotowywania frytek czy potraw panierowanych nigdy nie będą tak efektywne. Inwestycja w to urządzenie, to inwestycja, która zwraca się od razu!

Korzyści wynikające z posiadania frytownicy gastronomicznej w lokalu są ewidentne. Staną się tym wyraźniejsze, im ściślej dopasujesz rodzaj frytownicy do prowadzonego przez siebie lokalu. Co musisz wiedzieć przez zakupem sprzętu?

Jaką frytownicę gastronomiczną wybrać?

Aby dokonać optymalnego wyboru frytownicy, musisz odpowiedzieć sobie na podstawowe pytania, które ułatwią jej zakup. Pomyśl więc nad następującymi kwestiami:

  • Przeznaczeniu urządzenia – jakie potrawy pomoże przygotowywać?
  • Wydajność frytownicy – jak dużo potraw będzie smażyć?
  • Wielkość sprzętu – czy masz miejsce na konkretny model w swoim lokalu?
  • Rodzaj zasilania – chcesz kupić gazową, elektryczną czy ciśnieniową frytownicę?

Ilość komór frytownicy i ich głębokość

Prowadzisz niewielki bar z jedzeniem typu fast food? Nie potrzebna ci będzie ogromna frytownica z kilkoma komorami. Postaw raczej na mniejszych rozmiarów frytownicę, która nie tylko jest wystarczająca, ale nie zajmie dużo miejsca w twoim mniejszym lokalu.

Prowadzisz bardzo dużą restaurację, w której serwujesz mnóstwo potraw panierowanych czy dań z frytkami? W takim wypadku duża frytkownica z dwoma komorami jest absolutną podstawą. Nie chcesz przecież, aby goście spędzali długie minuty na czekaniu na dania, których przygotowanie nie powinno przecież zajmować zbyt dużo czasu.

Frytownice jednokomorowe sprawdzają się doskonale w małych i średnich lokalach gastronomicznych. Duże restauracje nie mogą się obejść bez większego sprzętu. Nie zapominaj jednak, że efektywność urządzenia jest także zależna od pojemności komór, w których smażysz potrawy. Frytownica jednokomorowa, ale o sporej głębokości komory, sprawdzi się w średnim lokalu. Frytownica o niewielkiej głębokości w mniejszym barze lub w restauracji, w której serwowanie potraw panierowanych nie jest regułą.

Frytownica nastawna czy stacjonarna

Wybór rodzaju frytownicy stacjonarnej jest odpowiedni tylko wtedy, gdy masz pewność, że w twoim lokalu jest na nią miejsce. Pamiętaj także, że posiada ona funkcjonalna i poręczną szafkę do przechowywania dodatkowych koszy do smażenia.

Mniejsze szafki nastawne niekoniecznie. Ich niewątpliwą zaletą jest jednak rozmiar i mobilność. Świetnie sprawdzają w kuchniach o mniejszym metrażu, gdzie każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota. Nie zapomnij, aby ustawić frytownicę nastawną w okolicy wyciągu, by komfort ich użytkowania pozostawał na optymalnym poziomie.

Gazowa, elektryczna czy ciśnieniowa lub indukcyjna?

Frytownice elektryczne sprawdzają się w przygotowywaniu frytek, mięsa bez kości, a nawet słodkich dań w postaci pączków. Tego rodzaju urządzenie jest wyposażone w prosty w użytku panel sterowania, za pomocą ustawisz wszystkie parametry sprzętu, osiągając optymalne rezultaty podczas przygotowania konkretnego dania.

Frytownice gazowe odznaczają się nierzadko nieco większą mocą od frytownic elektrycznych. Są także mobilne i tańsze w eksploatacji ze względu na rodzaj zasilania – gaz.

Urządzenia ciśnieniowe są świetne do przygotowywania większych partii mięsa z kością. Wymagają jednak zachowania szczególnych środków ostrożności podczas użytkowania. Zadbaj o to, by sprzęt tego typu był obsługiwany wyłącznie przez przeszkolonych pracowników.

Urządzenia indukcyjne świetnie sprawdzają się podczas przygotowywania frytek. Nie mają niestety strefy zimnej, więc nie przygotujesz w nich produktów panierowanych. Zdecydowanie do lokali, w których serwuje się wyłącznie frytki.

Wybór rodzaju frytownicy nie musi być skomplikowany. Po przeczytaniu tego artykułu nie powinieneś mieć większych trudności z kupnem odpowiedniego urządzenia. Dobierz je pod kątem wielkości swojego lokalu, serwowanych w nim potraw i potrzeb personelu, a do twojego baru, restauracji czy pubu nie raz powrócą zadowoleni goście!

Post sponsorowany

frytownica-gastronomiczna

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x