Znajdź swój przepis

Jak zrobić pyszny biszkopt?

20 lipca, 2023

Biszkopt to element wielu klasycznych polskich ciast i tortów, stanowiąc ich smakową bazę. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak stworzyć doskonały biszkopt do swoich wypieków? Oto prosty przepis na biszkopt na bazie 4 jaj, który z pewnością zrobi wrażenie na twoich bliskich!

Potrzebne składniki na biszkopt z 4 jaj:

Czy marzysz o szybkim wypieku z owocami lub prostej galaretce?
Przepis na biszkopt z 4 jaj, będący bazą takiego deseru, jest szybki do przygotowania, a wszystkie potrzebne składniki z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Jeżeli chcesz, aby twój biszkopt był wilgotniejszy, dodaj więcej oleju. Oto lista składników, które pozwolą ci stworzyć idealnie puszysty biszkopt!

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 70 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki mąki tortowej.

Jak przygotować biszkopt z 4 jaj?

Przygotowanie biszkoptu wymaga kilku dodatkowych rzeczy oprócz składników na ciasto. Znajdziesz tutaj:

  • mikser,
  • miska,
  • piekarnik,
  • szpatułka,
  • blaszka (w tym przepisie sugerowane są wymiary 20 × 30 cm).

Pierwszym etapem przygotowania biszkoptu jest wyciągnięcie jajek z lodówki na jakiś czas, aby mogły się ocieplić do temperatury pokojowej. To zapobiegnie ryzyku, że pianka nie będzie wystarczająco sztywna lub że opadnie. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do małej miski.

Następnie, delikatnie oddziel białka od żółtek we wszystkich 4 jajkach. Białka umieść w szklanej misce i intensywnie ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Pamiętaj jednak, aby nie pozwolić na pęknięcia pęcherzyków powietrza w cieście. Wsypuj cukier powoli, ubijając równocześnie. Ważne jest, aby dodawać cukier stopniowo, robiąc jedno- lub dwuminutowe przerwy między porcjami.

Na sam koniec dodaj żółtka i olej. Kontynuuj mieszanie, najlepiej na najwyższych obrotach miksera. Po kilku minutach zmniejsz prędkość lub zmień na mieszanie szpatułką i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników. Przygotuj blaszkę, podsmarowując ją cienką warstwą oleju, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowaną masę biszkoptową.

Biszkopt z 4 jajek pieczemy najlepiej przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek. Po upieczeniu biszkopt można od razu wyjąć z piekarnika, ale odczekaj 10-15 minut przed wyjęciem go z formy. Pozwól ciastu odpocząć chwilę.

Jak przygotować puszysty biszkopt z 4 jaj?

Przepis na biszkopt z 4 jaj na blachę zakłada stworzenie jak najbardziej puszystego ciasta. Jak to osiągnąć? Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. Oznacza to, wyjęcie jajek z lodówki odpowiednio wcześnie – najlepiej godzinę lub półtorej przed planowanym pieczeniem, tak aby były w podobnej temperaturze jak reszta składników. Następnie, ważne jest właściwe miksowanie i mieszanie składników.

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x