Znajdź swój przepis

Cupcakes czekoladowe z kremem śmietankowo-czekoladowym

26 kwietnia, 2012

Cupcakes, muffinki, babeczki nazw jest dużo, ale jedno wiem są to bardzo proste wypieki i zniewalające smakowo.
Całe Stany Zjednoczone zwariowały na ich punkcie, później dołączyła Wielka Brytania, a kultowe stały się po tym jak główne bohaterki Seksu w wielkim mieście zajadały się nimi w jednym z odcinków. Nie mogło ich również zabraknąć u mnie. Foremki przyszły wczoraj i oto co wymyśliłam:).  Jak wiadomo na smutki najlepsza jest czekolada, a że pogoda ostatnio nie sprzyjała trzeba było podwójnie się uszczęśliwić, ciasto + masa mi w tym bardzo pomogła. Fani czekolady zapraszam do pieczenia:).

CIASTO:

Z przepisu wychodzi ok. 18 muffinek.

  • 220g miękkiego masła
  • 150g drobnego cukru
  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 50g drobno posiekanej czekolady z orzechami

 Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą miksujemy do gładkości. Na końcu dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki do połowy wysokości. Pieczemy w temp 170 C przez około 20 – 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.

KREM:

  • 250g serka kremowego typu Philadelphia
  • 125g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka kakao

 Masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodajemy serek kremowy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera, włączając go na najwyższe obroty). Schładzamy przez 1 godzinę.

REKLAMA:

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Dekorujemy ostudzone babeczki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij