Domowa nutella z kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja znanego kremu czekoladowego. Pyszny czekoladowy smak z aromatem podprażonych orzechów laskowych. Doskonały krem na kanapki, naleśników, placuszków lub jako deser.
Kasza jaglana znana przede wszystkim z właściwości zasadotwórczych, przeciwzapalnych, rozgrzewających. Nie zawiera glutenu przez co polecana jest dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Kasza jaglana może mieć gorzki posmak, jeśli ugotuje się ją w zły sposób. Znam na to dwa patenty: kaszę należy wypłukać w zimnej i następnie w ciepłej wodzie. Drugi sposób to podprażenie jej na suchej patelni lub rondelku następnie zalanie wrzątkiem. Do kaszy zawsze dodajemy odrobinę oleju lub oliwy będzie delikatniejsza w smaku. Gotujemy 12-15 min, następnie zostawiamy pod przykryciem 15 min, aby „doszła” do odpowiedniej miękkości.
Nutellę z kaszy jaglanej możesz wykonać tylko na gorzkiej czekoladzie lub dodać 50 g gorzkiej i 50 mlecznej. W zależności jak bardzo lubisz słodkie kremy.
Składniki należy dobrze zmiksować z kaszą, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.
Nutella z kaszy jaglanej to przepyszny sposób na przemycanie cennych składników w diecie dzieci, doskonała na zdrowe i smaczne śniadanie. Nadaje się do nadziewania naleśników zamiast słodkiego dżemu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
DOMOWA NUTELLA Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g kaszy jaglanej, suchej
- 500 ml wody, gorącej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 60 g orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru brązowego (zamiennie ksylitolu, syropu z agawy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka w proszku
- odrobina oliwy
- 2-3 łyżki mleka krowiego, roślinnego, migdałowego (opcjonalnie)
Orzechy
prażymy
na
suchej
patelni.
Następnie
zawijamy
w
ręcznik
papierowy
i
pocieramy,
aż
odpadnie
skórka.
Dokładnie
mielimy.
Kaszę
prażymy
w
rondelku
przez
2
minuty,
następnie
wlewamy
gorącą
wodę
oraz
oliwę
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu
przez
12-15
min
(nie
mieszamy).
Po
tym
czasie
zostawiamy
pod
przykryciem
na
15
min,
następnie
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
rozpuszczamy
w
kąpieli
wodnej
(do
rondelka
wlewamy
wodę
i
doprowadzamy
do
wrzenia,
układamy
miseczkę
żaroodporną
z
połamaną
czekoladą
i
lekko
mieszając
roztapiamy).
Ostudzoną
kaszę
miksujemy
razem
z
pozostałymi
składnikami.
Zbyt
gęstą
masę
możemy
lekko
rozrzedzić
mlekiem.
Przechowujemy
w
lodówce.
Komentarze
Czy proporcja mleka na pewno jest podana prawidłowo? moja nutella wyszła tak gęsta że nie mogłam jej zmiksować blenderem, który ciągle się grzał. Dolewałam więc dużo większe ilości niz podane 2-3 łyżki
W dużym stopniu zależy konsystencja od suchości kaszy. Dodaj więcej mleka i powinno być ok