Piernik świąteczny z tego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami i będzie idealny. Piernik jest od razu mięciutki i wilgotny. Przełożony jest marmoladą i masą mleczną na bazie mleka w proszku. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę.
Piernik jest bardzo delikatny, puszysty i leciutki dzięki dodaniu herbaty oraz oleju. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie.
Bardzo dobrze się przechowuje i po upieczeniu spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce.
Do piernika dodałam marmoladę wieloowocową, ale możesz użyć swojego ulubionego smaku, najważniejsze, aby była twarda i gęsta. Poza tym smak to już kwestia gustu.
Masa mleczna jest niesamowicie pyszna i słodka. Jeśli zaraz po wykonaniu będzie rzadka wkładamy ją na chwilę do lodówki i ładnie stężeje. Idealnie pasuje jako przełożenie piernika i fajnie współgra z marmoladą. Jeśli nie przepadasz za takimi mlecznymi kremami możesz zastąpić je kremem grysikowym na bazie kaszki manny.
Piernik świąteczny jest przepyszny, szybki i nie sprawia problemów podczas pieczenia. W święta to jeden z tych przepisów tzw. „pewniaków”. Idealnie skomponowany, ładnie się kroi i dobry do przewożenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4-1 szklanka mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 400 g marmolady, ulubionej
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą,
proszkiem,
przyprawą
oraz
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier
i
jeszcze
miksujemy
przez
2-3
min.
Zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
dodajemy
po
jednym
żółtku,
powoli
wlewamy
płynny
miód
(jeśli
jest
stały
można
lekko
podgrzać
i
ostudzić),
olej
oraz
herbatę.
Cały
czas
miksując
na
wolnych
obrotach
dodajemy
suche
składniku
w
kilku
porcjach.
Trzy
formy
o
wym.
24×24
lub
większe
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ciasto
dzielimy
na
trzy
części.
Można
upiec
także
jedna
po
drugiej.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
15-20
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
studzimy.
Masło,
cukry
oraz
mleko
przekładamy
do
rondelka
i
podgrzewamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
przesiane
mleko
w
proszku
i
mieszamy
do
uzyskania
gęstej
konsystencji
(jeśli
jest
za
rzadka
można
włożyć
na
chwilę
do
lodówki).
Jeden
blat
piernikowy
układamy
w
formie,
smarujemy
połową
marmolady.
Przykrywamy
drugim
blatem
piernikowym,
wykładamy
masę
mleczną.
Przykrywamy
trzecim
blatem
i
smarujemy
marmoladą.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
gorzkiej
czekolady
i
zostawiamy
na
2
min.
Po
tym
czasie
mieszamy
i
polewamy
wierzch
ciasta.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Witam
Czy można całość ciasta upiec za jednym razem i później tylko przekroić piernik na 3 części?
Tak
W ubiegłym roku z tego przepisu zrobiłam pierwszy raz piernika , tak wszystkim smakował , ze w tym roku nie dają spokoju , ten piernik musi być
Super
Przepyszny.A czy jest składnik, którym można zastąpić mleko w proszku? Corka ma alergie
Możesz zrobić krem grysikowy i dodać kaszkę manna
Czy robił ktoś ten piernik w keksówce?jak z proporcjami?
Ten piernik to najlepsze ciasto jakie można sobie wymarzyć na święta Bożego Narodzenia. Nieraz jednak zdarza mi się go upiec w ciągu roku bo tak za nim tęsknię.
Super