Mieszkając od lat na Podlasiu sękacz był i jest dostępny w większości osiedlowych sklepów. Sprzedawany w opakowaniach w dużych kawałkach lub na tace pokrojone w niewielkie, cięte kawałeczki. Ciasto opalane jest nad ogniem i tworzone jest co najmniej kilka godzin. W domu nie mamy możliwości odtworzenia prawdziwego sękacza. Nie oszukujmy się piekarnik nie zastąpi prawdziwego ognia, a tortownica nie zastąpi drewnianego rożna. Natomiast jest to smaczna imitacja moje ciasta z dzieciństwa, które zawsze było na świątecznym stole. Warto je przygotować i poznać nowy smak z regionu Podlasia.
Jeśli chcesz, aby smak ciasta był wyjątkowy i naprawdę niepowtarzalny nie zastępuj masła margaryną. Sękacz z masłem będzie bardziej delikatny, miękki i wilgotny. Fajnie by było jeśli masa marcepanowa będzie wykonana w domu. Ma ona wtedy bardziej intensywny smak i aromat. Wszystkie te składniki mają wielki wpływ na końcowy smak sękacza.
Kiedyś już podawałam przepis na sękacz (TUTAJ). Ten przepis jest bardziej udoskonalony i dodatkowo polany gorzką czekoladą, która chroni ciasto przed wysuszeniem. Jeden i drugi przepis jest wart sprawdzenia.
Chociaż ciasto robiłam zaraz po świętach to dodaję je dopiero teraz. Czas po świąteczny to zawsze dla mnie intensywny moment. Nawarstwienie spraw i nowych planów, największy zapał mam zawsze po Sylwestrze. Ten czas to nowy początek, staram się zamykać bieżący rok i koncentrować na nowym.
SĘKACZ MARCEPANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 150 g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Białka
oddzielamy
od
żółtek.
Masę
marcepanową
ucieramy
w
misce,
aż
powstanie
kremowa
masa.
Masło
przekładamy
do
dużej
miski
i
miksujemy
przez
ok.
3-4
min.
Następnie
dodajemy
stopniowo
żółtka,
cukier,
cukier
waniliowy,
rum
oraz
utarty
marcepan.
Miksujemy
na
puszystą
masę.
Mąki
przesiewamy
i
dodajemy
po
łyżce
do
surowego
ciasta.
Białka
ubijamy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
przesiany
cukier
puder
i
miksujemy
na
najniższych
obrotach
przez
ok.
4
min.
Do
ciasta
przekładamy
pianę
z
białek
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
3
łyżki
ciasta,
rozprowadzamy
i
wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
na
ok.
5
min
w
temp.
200
C
(najlepiej
z
grzaniem
górnym).
Ciasto
powinno
być
lekko
zarumienione.
Wyciągamy
ciasto
i
ponownie
wykładamy
3
łyżki
ciasta.
Wkładamy
na
kolejne
4-5
min
do
piekarnika.
Postępujemy
dokładnie
tam
samo,
aż
do
wykorzystania
całego
ciasta.
Ciasto
studzimy.
Kremówkę
doprowadzamy
do
wrzenia,
zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
czekoladę.
Mieszamy,
aż
do
uzyskania
jednolitej
polewy.
Wykładamy
na
ciasto
i
zostawiamy
do
stężenia.
Sękacz
możemy
udekorować
pokrojonymi
drobno
orzeszkami
podprażony
na
patelni
i
oprószonymi
łyżeczką
cukru.
Komentarze
CZYLI PO OSTATNIEJ WARSTWIE TYLKO JESZCZE 5 MIN?
tak
ciasto było pyszne ale pytanie w jakim momencie należy dodać rum bo brak w przepisie
już poprawiłam, dzięki za informację
Od dawna kusi mnie przygotowanie sękacza w domu, tylko ciągle jakoś czasu mi brakuje… Twój wygląda fantastycznie