Znajdź swój przepis

Truskawka – moc składników odżywczych zaklęta w soczystym owocu

1 września, 2023

Słoneczny, letni dzień. Siadasz na tarasie, a na kolanach trzymasz kobiałkę wypełnioną najpopularniejszymi polskimi owocami. Mowa oczywiście o soczystych truskawkach, które nie tylko przynoszą orzeźwienie podczas upalnego lata, ale również dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść truskawki i w jaki sposób wykorzystywać je w wakacyjnej kuchni.

Sezon na truskawki 

Pierwsze truskawki można znaleźć na straganach i w marketach już na przełomie maja i czerwca. Sezon na te owoce trwa co najmniej do połowy lipca. Nie wszyscy wiedzą, że na świecie uprawia się blisko dwa tysiące odmian truskawek. Poszczególne odmiany różnią się między innymi kształtem, wielkością i barwą. Jedno się nie zmienia: truskawki są zdrowe, pyszne i stanowią symbol polskiego lata. 

Co kryje truskawka?

Truskawka to owoc niskokaloryczny – w 100 g truskawek znajduje się nieco ponad 30 kcal. Warto zwrócić uwagę również na niski indeks glikemiczny, który wynosi 40. Królowa polskiego lata jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W truskawkach znajdziemy między innymi witaminę C (kwas askorbinowy). Co ciekawe, truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytryny. Do tego dochodzi cała gama witamin z grupy B, a także witaminy K i A. Soczyste truskawki zawierają także potas, magnez, mangan, wapń i fosfor oraz flawonoidy – naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Letnie, czerwone owoce kryją w sobie również pektyny – rozpuszczalną frakcję błonnika, która wspiera pracę układu pokarmowego. 

Dieta SIRT, czyli co mają truskawki do odchudzania

Szczególne właściwości truskawek zostały zauważone przez twórców diety SIRT (zwanej także dietą sirtfood lub dietą Adele). Jadłospis tej diety opiera się na koktajlach i posiłkach sirtuinowych. Sirtuiny to białka, które mają za zadanie hamować procesy starzenia i wspierać proces odchudzania. Truskawki znajdują się na liście produktów, które zawierają składniki kluczowe do aktywacji sirtuin. Oprócz soczystych, czerwonych owoców w jadłospisie diety sirtuinowej znajdziemy między innymi: seler naciowy, czerwoną cebulę, kapary, jarmuż, oliwę z pierwszego tłoczenia, orzechy włoskie, kakao, lubczyk i kurkumę. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-sirtfood-na-czym-polega/

Pyszne desery, pożywne koktajle 

Truskawki są świetną samodzielną przekąską oraz doskonałym dodatkiem do dań i deserów. Można jeść je z cukrem i śmietaną, dodawać do lodów, ciast i sałatek. Jednym z ulubionych letnich dań (szczególnie wśród najmłodszych łakomczuchów) jest makaron z truskawkami. Soczyste, czerwone owoce są także wspaniałą bazą owocowych soków i koktajli (na przykład na bazie jogurtu naturalnego). Na moim blogu znajdziesz wiele różnych przepisów na truskawkowe dania. Zerknij do archiwum i rozsmakuj się w pysznych pierogach z owocami, mini bezach z kremem truskawkowym oraz budyniowcu z czerwoną galaretką bez pieczenia! 

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x