Proste ciasto z truskawkami idealne w sezonie na truskawki. Wilgotne ciasto, soczyste truskawki, pyszna kruszonka i chrupiące płatki migdałowe.
Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużych umiejętności. Najważniejsze, aby składniki były w temp. pokojowej a ciasto zmiksować tylko do połączenia składników jak w przepisie. Nie ma mowy o zakalcu.
Truskawki do ciasta najlepiej, aby były lekko twarde, wtedy nie puszczą zbyt dużo soku do środka. Jeśli takich akurat nie masz to lekko wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Ciasto z truskawkami będzie idealne w sezonie letnim np. na piknik lub grilla.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka duże, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 180 g mąki tortowej
- 120 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, cynamon oraz roztopione masło i dokładnie rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę przez około 8-10 min. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy, układamy kawałki truskawek i oprószamy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Cieplutkie przepyszne;Mam nadzieję, że zostanie coś na jutro do kawki porannej ,wilgotne,z braku płatków dodałam orzechy krojone.Polecam.
Tak :)
Proste, pyszne, córka się zajada. Kruszon na każdą okazję. Dziękujemy za przepis:)
Czy z malinami tez tak dobrze wyjdzie?
Tak :)