09 sie 2012

Omlet biszkoptowy – przepis

17 Komentarze Pancakes, Placki, Naleśniki

Omlet to dobry sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Możemy podawać z owocami, dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Idealny również na śniadanie dla dzieci. Przepis ze strony zmysłowo przez świat. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 omlet

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • masło do smażenia
  • dżem lub cukier puder do podania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach lub łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

17 Komentarze to “Omlet biszkoptowy – przepis”

  1. Odpowiedz whiness says:

    Ale apetyczny! Mi rzadko kiedy takie wychodzą… Omlety mają u mnie tendencje do rozpadania się.

  2. Odpowiedz Anyzkowo says:

    Często robie małemu na kolacje właśnie taki omlet
    Śliczne zdjecie :)
    Pozdrawiam serdecznie

  3. Odpowiedz Crispy Biscuits says:

    Szybkie i baaaardzo smaczne śniadanie! Coś dla mnie! A najważniejsze, że SŁODKIE!

  4. Odpowiedz blissful says:

    Mniam! Ja robię z prawie identycznego przepisu i uwielbiam :) )

  5. Odpowiedz kami says:

    I jżm miałam ochotę go usmażyć gdy doczytałam „Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.” No właśnie w tych kwestiach cienki ze mnie herbatnik, zatem przepis dodaję do ulubionych i pokażę małżonowi z prośbą o sobotnie sniadanie :P pozdrawiam kamila

  6. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Oj chyba już wiem co jutro zrobię na śniadanie!!! Wygląda obłędnie!!!!!

  7. Odpowiedz Ania says:

    mmm…jaki ładny i pewnie pyszny!

  8. Odpowiedz klaudik says:

    one sa przepyszne nauczylam sie od mojej kolezanki gdy tego sprobowalam bylo obledne

  9. Odpowiedz omlet says:

    Zakochałam się w tym omlecie od pierwszego wejrzenia… :)

  10. Odpowiedz wiktoria says:

    Ja chyba ozdobie omlet bitą śmietaną

  11. Odpowiedz wiktoria says:

    I jutro go zjem z okazji urodzin

  12. Odpowiedz bozena says:

    dobrze do białek dodać dużą szczyptę mąki kartoflanej

Napisz komentarz