Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Omlet biszkoptowy – przepis

Sierpień 9, 2012 , 3322 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
omlet-biszkoptowy-2

Omlet to dobry sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Możemy podawać z owocami, dżemem, miodem lub cukrem pudrem. Idealny również na śniadanie dla dzieci. Przepis ze strony zmysłowo przez świat. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 omlet

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • masło do smażenia
  • dżem lub cukier puder do podania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, następnie żółtka oraz mąkę. Łączymy mikserem na niskich obrotach lub łyżką uważając, aby białka nie opadły. Patelnię nagrzewamy i smarujemy odrobiną masła, przekładamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje