Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe

Prosty i niezawodny keks – przepis

Październik 13, 2012 , 1614 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
prosty-i-niezawodny-keks-4

Keks jest to jedno ze smaczniejszych moim zdaniem ciast, ale kto piekł wie, że jest „humorzaste”. Opadające w cieście bakalie to zmora niejednej osoby, która je piekła. Ten przepis jest niezawodny i gwarantuje Wam, że nic nie opadnie:). Do ciasta jeśli lubicie możecie dodać więcej owoców kandyzowanych, jeśli są duże radzę, aby je pokroić na mniejsze kawałeczki. Z przepisu anemon. Klikając TUTAJ znajdziecie post na temat zapobiegania opadaniu bakalii w cieście :). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.

Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje