Brownie z solonymi orzeszkami – przepis


Moje pierwsze brownie i wielkie zaskoczenie jak pyszne może być ciasto zakalcowe:). Jest ciężkie, zbite, mocno czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami. Polecam ze szklanką zimnego mleka. Inspiracja: Martha Stewart.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 116 g czekolady gorzkiej

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, przykrywamy drugim garnuszkiem. Wkładamy do niego masło i czekolady, roztapiamy. Po całkowitym połączeniu dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzeszki i lekko łączymy. Formę, u mnie 26×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50-60 min. w temp. 180 C. Ciasto jest gotowe jeśli patyczek jest lekko wilgotny. Smacznego.

wydrukuj teraz