Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Kokosanki – przepis

Grudzień 13, 2012 , 15601 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kokosanki-3

Pyszne, chrupiące, mocno kokosowe ciasteczka. Bardzo proste w wykonaniu, a o niebo lepsze od tych, które proponują nam w sklepach. Dzieci je uwielbiają, a dla dorosłych są rewelacyjnym dodatkiem do herbaty. Przepis Ani Starmach.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje