13 gru 2012

Kokosanki – przepis

23 Komentarze Ciastka

Pyszne, chrupiące, mocno kokosowe ciasteczka. Bardzo proste w wykonaniu, a o niebo lepsze od tych, które proponują nam w sklepach. Dzieci je uwielbiają, a dla dorosłych są rewelacyjnym dodatkiem do herbaty. Przepis Ani Starmach.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

23 Komentarze to “Kokosanki – przepis”

  1. Odpowiedz Inspirowane smakiem says:

    Wyglądaja jak z piekarni:)

  2. Odpowiedz Magda says:

    super sie prezentuje. Już sama nie wiem, co zrobić na tegoroczne święta :)

  3. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Uwielbiam kokosanki. Przepięknie wyglądają!

  4. Odpowiedz Ewa says:

    Piękne :) Uwielbiamy kokosanki :)

  5. Odpowiedz Kamciss says:

    Uwielbiam te małe ciasteczka, sama robiłam kilka razy :)

  6. Odpowiedz Nina says:

    Super blog i przepisy!

  7. Odpowiedz qwert123 says:

    ale one ładniutkie

  8. Odpowiedz karmel-itka says:

    ale kusisz! uwielbiam!

  9. Odpowiedz kotbury says:

    mniam!! jedne z moich ulubionych…wygląda na to, że z okazji zbliżających się świąt kilka dni spędzę w kuchni :)

  10. Odpowiedz Asia says:

    Uwielbiam kokosanki, siostra robi je zawsze na Święta :)

  11. Odpowiedz basia says:

    własnie stygną . dziękuje za przepis.

  12. Odpowiedz renata says:

    Banalny przepis a smak i efekt super właśnie je wcinam zrobiłam z białek pozostałych po ciastach proste i ekonomiczne pychaaaa

  13. Odpowiedz Ewa says:

    Kokosani przepyszne !! Jedyne do czego mam małe zastrzeżenie to ilość cukru, ale myślę ze to rzecz gustu. Następnym razem zrobię ze 100 gramów cukru. poza tym przepis świetny !!! szybki, mało składników, raczej wszystko zawsze jest w domu, tak więc na prawdę POLECAM !!! :)

  14. Odpowiedz Karolina says:

    Czy zamiast masła można dać margarynę Kasia? Bo akurat taką mam w domu.
    Czy to bardzo zmieni smak ciasteczek?

  15. Odpowiedz basia says:

    wypróbowałam przepis..wyszły super..wszystkich zachwyciły!

  16. Odpowiedz grzesiek2001 says:

    kokosanki są pyszne kocham je!!!! :]

  17. Odpowiedz Imię says:

    ten cukier się na pewno daje rozpuścić? robie i mam wrażenie, że prędzej się spali niz rozpuści;//

  18. Odpowiedz Katarzyna says:

    Wyszły fajne, ale po upieczeniu jeszcze ciepłe, były pyszne i w miarę wilgotne, potem się trochę zeschły i lekko stwardniał wierzch… co zrobiłam nie tak? co dodać by kokosanki były bardziej wilgotne? Proszę o szybką pomoc?

Napisz komentarz