Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Chałka z kruszonką – przepis

Styczeń 21, 2013 , 42118 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
chalka-z-kruszonka-1

Przepis na chałkę już kiedyś podawałam, ale na naszą ulubioną z kruszonką jeszcze nie:). Wykonanie jest banalnie proste i nie będziecie mieć z nią żadnych problemów. Moim zdaniem chałka z tego przepisu nie ma sobie równych. Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest  za słodkie, to kruszonka nadaje słodkiego posmaku. Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd:). Ja zjadam ją samą ze szklaną mleka. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża chałka

  •  450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

 DODATKOWO:

  •  jajko do posmarowania wierzchu

 

 CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

———-

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz ( TUTAJ możecie zobaczyć jak prawidłowo zaplatać ), końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa. Smacznego.

  • Paulina

    Uwielbiam ten przepis! Używam suchych drożdży z wygody i chałka za każdym razem wychodzi pyszna, a moja rodzina ją uwielbia!

  • Anka

    Ja również skorzystałam z tego przepisu i z wersji suchych drożdży. Wyszła rewelacyjnie.

  • kasia

    Witam serdecznie. Bede robic chalke z suszonych drpzdzy. Nie trzeba ich najpierw rozpuscic w mleku? Mam wszystkie skladniki poprostu wymieszac I nie rozpusczac drozdzy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie ma takiej potrzeby. Pamietaj tylko, aby mleko bylo cieple, a chalka pieknie wyrosnie. Teraz moze troche to dluzej zajac bo jest zima i temp. jest nizsza.

      • kasia

        Chlka wyszla przepyszna:)super jest ten blog. Bede niebawem robila tort ferrero:) ceszesie ze trafilam tu:)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Dzieki wielkie :)

  • Hania Krawczyk

    Ja piekłam chałkę pierwszy raz w życiu. Właściwie to było pierwsze ciasto drożdżowe które wyszło mi idealnie! :) Użyłam świeżych drożdży i rosła jak szalona. Ostatecznie zaskoczyła mnie rozmiarem! :) Nie zdążyła wystygnąć

  • Ewa Kowalska

    Witam, dziękuję za przepis. Wczoraj piekłam po raz pierwszy. Myślałam, że mi z piekarnika wyjdzie ;) Dziś już jej nie ma i jestem w trakcie pieczenia kolejnej :) Pozdrawiam serdecznie

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Rzeczywiscie chciala uciec, ale jest piekna ☺. Zerknij tez na moj nowy przepis chalka z 6 czesci sa tez zdjecia z wykonania :-D

      • Ewa Kowalska

        Na pewno skorzytsam z niejednego Pani przepisu :) Pozdrawiam i lecę zaplatać :D

      • Ewa Kowalska

        I kolejny, dzisiejszy wypiek. Zrobiony z 4 splotów, żeby z piekarnika nie uciekła, ale i tak wyszła olbrzymia :D

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Piekna i jeszcze raz piekna oj chyba w tym tygodniu znowu bede robila chalke ☺

  • Zuza
  • http://brunetkawkuchni.com Gosia Woloszyn

    Świetny przepis. Upiekłam dziś wieczorem i wyszła po prostu wspaniale. A w domu pachnie wprost przecudnie. Przepis podkradam, jeśli nie masz nic przeciwko :)

  • Agusia

    moja też pierwsza chałka, wyszła rewelacyjnie nie spodziewałam się że aż tak wyrośnie :) tylko ja dodałam jeszcze aromat waniliowy, którego jestem fanką i do wszystkiego dodaje. Jeszcze jedno mnie zastanawia czy jest jakiś sposób żeby na noc zarobić ciasto a rano upiec, żeby mieć taką cieplutką na śniadanko???

Może to Cię zainteresuje