Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Desery

Wafle przekładane

Styczeń 22, 2016 , 30013 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wafle przekładane z galaretką na bazie kremówki. Cudowny deser, który przyrządzisz w kilka chwil. Daję Ci gwarancję, że dzieci będą je zajadać, a dorosłym przypomni się dzieciństwo. Wafle są lekkie, delikatne z piankowym nadzieniem pomiędzy truskawkową galaretką.

Wafle możesz przyrządzić ze swoimi ulubionymi smakami galaretek, dowolnie możesz je komponować i zmieniać.

Spokojnie po zrobieniu mogą leżeć w lodówce nawet kilka dni. Wystarczy je owinąć folią, aby jak najmniej dostawało się powietrze.

Wafle przekładane to deser, który spokojnie wykonasz bez większych kłopotów. Mają bardzo ciekawy wygląd i piękne kolory. Fajnie sprawdzi się latem, ale również zimą. Wafle są bardzo leciutkie i możesz zjeść ich nawet kilka. Fajne jako dodatek do głównego deseru.

Zazwyczaj wafle pamiętamy przekładane kilka krotnie masą czekoladową, która jest dosyć treściwa. Natomiast tutaj jest zupełnie inaczej. Pysznie, lekko i nie za słodko.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na piszinger.

wafle z galaretką

WAFLE PRZEKŁADANE

SKŁADNIKI:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • wafle tortowe, kwadratowe

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 250 ml kremówki ubijamy na sztywną masę, następnie bardzo powoli wlewamy zimną galaretkę (cały czas miksując).
Wafle przycinamy na kształt formy (u mnie 24 x 24 cm). Formę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy na dno jeden wafel. Wylewamy masę o smaku agrestowym i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywną masę i pod koniec wlewamy powoli zimną galaretkę, cały czas miksując. Masę wylewamy na stężałą galaretkę truskawkową. Nakładamy drugi wafel i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Podajemy przekrojone na mniejsze wafelki.

wafle z galaretką
wafle z galaretką

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Na bogato :) Takich jeszcze nie jadłam :}

  • Dominika

    Moje wafle strasznie namokły, nie są chrupiące tylko się ciągną, czego to przyczyna?

    • Agnieszkaa

      Moje również…

Może to Cię zainteresuje