Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto milky way

Kwiecień 15, 2016 , 33778 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto milky way to niesamowicie pyszne i słodkie ciasto. Kakaowy biszkopt, mleczna masa i do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest idealnie i chociaż już kiedyś gościło na blogu ten przepis jest troszkę udoskonalony. Idealny dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem i do tego słodkie.

Biszkopt jest leciutki i za sprawą dodatku niewielkiej ilości oleju nie tak suchy. Jeśli lubisz można go nasączyć ponczen np. mocną herbatą lekko posłodzoną z dodatkiem alkoholu.

Krem na bazie masła oraz mleka w proszku jest cudowny w smaku. Mleczny, słodki i kremowy. Idealnie pasuje do kakaowego biszkoptu i po paru godzinach w lodówce dobrze zastyga. Ciasto ładnie się kroi i trzyma formę.

Ciasto milky way lub mleczna kanapka jest już znane od kilku lat i wcale się temu nie dziwie. Bardzo proste ciasto i zarazem przepyszne w smaku. Dzieciaki je uwielbiają, ale dla dorosłych wcale nie jest obojętne. Znam kilka osób, które spokojnie pochłonęłyby kilka takich kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

milky way

CIASTO MILKY WAY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki dodajemy w kilku małych porcjach i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką np. drewnianą lub szpatułką. Na koniec masę łączymy z olejem. Formę o wym. 25×35 lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając niewielką ilość ostudzonego mleka. Na koniec łączymy z przesianym mlekiem w proszku dodając niewielkie porcje.
Biszkopt układamy w formie (można nasączyć ponczem) wykładamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i chwilę czekamy. Następnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

milky way przepis
milky way przepis
milky way przepis

  • http://amanda-butikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Niesamowicie się prezentuje! :) Nie dziwię się że wszyscy za nim przepadają – sama zjadłabym kilka kawałków do kawki! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuje :)

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Zbyt duża pokusa… Ciężko by było się od niego oderwać, skoro już teraz nie mogę przestać na nie patrzeć :)

  • ollalal

    Jeśli chodzi o krem to co dzieje się z pozostałym mlekiem w którym rozpuszczaliśmy cukier? W przepisie jest podane, że niewielką ilość dodać do utartego masła, ale nie ma już nic co z pozostałym mlekiem, albo źle zrozumiałam ;) Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Niewielką ilość dodajemy, aż połączymy cale mleko z masłem.

  • Anetka wielbicielka jabłek ;)

    Bardzo dobre ciacho.
    Krem świetny po prostu!!! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :)

  • gość

    Nie dodajemy proszku do pieczenia?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Proszek zastępuje w tym przypadku mąka ziemniaczana

  • Gosia

    Właśnie mój biszkopt się studzi :) Tak mnie naszła ochota na to ciacho… a jako, że jest okazja to czemu by nie zrobić! :D

  • Izabella Alla

    Ciasto dobre… ja nasączyłam pączem z herbaty i alkoholu. Bo wydawało mi się że będzie za słodkie i to raczej był dobry pomysł. Ja osobiście wolę ciasta o bardziej pełnym smaku jak np „Mississippi Mud Pie” jest obłędne. Ale Milky Way pokochała moja Córcia ????

Może to Cię zainteresuje