Znajdź swój przepis

Kulki z kaszy jaglanej

28 kwietnia, 2017

Kulki z kaszy jaglanek ala rafaello o intensywnym smaku i zapachu kokosa. Zdrowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealny przepis na wykorzystanie kaszy jaglanej, która pozostała nam w większej ilości.

Kuleczki wykonasz błyskawicznie i można je przechowywać nawet kilka dni w lodówce.

Doskonałe dla osób na diecie, dzieci, którym możemy przemycić w ten sposób wartościowe składniki.

Cukier puder oraz białą czekoladę możesz w całości zastąpić miodem lub syropem klonowym. W tym wypadku dodaj więcej wiórek, aby miały bardziej gęstą konsystencję.

Kaszę jaglaną możesz ugotować na mleku kokosowym, zyska dodatkowy aromat. Pamiętaj, aby przed gotowaniem kaszy przelać ja wrzątkiem w ten sposób pozbędziesz się goryczki.

Kulki z kaszy jaglanej to tzw. zdrowa słodycz, którą możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. Cenne składniki łączą się z pysznym smakiem i przypominają nieco kokosowe kuleczki rafaello.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

kulki jaglane

KULKI Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA KULECZKI:

ILOŚĆ: około 20 kuleczek

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki cukru pudru/miód/syrop klonowy

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do kaszy jaglanej razem z wiórkami kokosowymi i rozdrabniamy blenderem. Do masy przesiewamy mleko w proszku oraz cukier puder, mieszamy. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Następnie formujemy niewielkie kuleczki (możemy dodać do środka cały migdał obrany ze skórki) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.

* wilgotność masy zależy od kaszy jaglanej. Jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej wiórków kokosowych lub mleka w proszku.

kulki jaglane kulki jaglane kulki jaglane kulki rafaello kulki jaglane

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszły idealne????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x