Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kokosowe ciasto z jagodami

Czerwiec 28, 2017 , 14065 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.

Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.

Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.

Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.

Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto z jagodami

KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła, roztopionego
  • 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto z jagodami
ciasto z jagodami
ciasto z jagodami
ciasto z jagodami

Może to Cię zainteresuje