Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Rolady

Rolada bezowa z malinami

Lipiec 26, 2017 , 6345 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Rolada bezowa z malinami i kremem malinowym na bazie mascarpone. Bardzo lekki, słodki i delikatny deser. Rolada jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam.

Bezę do rolady wykonujemy identycznie jak na Pavlovą lub tort bezowy. Jedyna różnica jest taka, że rozsmarowujemy ją na dość dużej blaszce i krócej pieczemy w piekarniku. Smarujemy kremem i zwijamy jak typową roladę biszkoptową.

Rolada bezowa jest bardziej krucha od tej biszkoptowej i musisz być delikatna podczas zwijania.

Krem malinowy z dodatkiem świeżych owoców fajnie współgra ze słodziutką bezą. Do kremu dodałam całe maliny, który nie tylko ładnie wyglądają, ale także sprawiają, że ich nieco kwaśny smak ożywia roladę przez co nie jest mdła.

Roladę bezową z malinami polecam do podawania zaraz po przygotowaniu. Na następny dzień niestety robi się już troszeczkę miękką i przez co mniej smaczna. Pięknie wygląda i cudownie smakuje. Idealny deser na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z malinami.

rolada bezowa

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:

  • 250 g malin
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 50 g wiórków kokosowych

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Formę o wym. 23×35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C z termoobiegiem na około 40 min.
Ściereczkę kuchenną oprószamy wiórkami kokosowymi, delikatnie wykładamy na nie bezę i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy (kilka zostawiamy do środka) i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Następnie dodajemy maliny, przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy równomiernie na bezę i gdzieniegdzie wkładamy całe maliny.
Zwijanie rolady rozpoczynamy od dłuższego boku.
Owijamy folią i wkładamy na około godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem i dekorujemy malinami.

rolada-bezowa
rolada bezowa
rolada-bezowa
rolada bezowa

  • kasia koczwara

    Piękna!
    I ten idealny, różowy, malinowy kolor… :)

Może to Cię zainteresuje