Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta ucierane

Ciasto bananowe z cynamonem

Wrzesień 26, 2017 , 9220 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jesienne ciasto bananowe z cynamonem o przepięknym aromacie. Ciasto jest słodkie, wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość.

Nie wyobrażam sobie jesieni bez cynamonu. Raz w roku minimum piekę ciasto z dodatkiem cynamonu, który od razu wypełnia cały dom swoim pięknym aromatem.

Ciasto bananowe z cynamonem to doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Takie banany nie tylko są słodsze, ale także nawilżają ciasto i nadają typowego bananowego smaku o wiele bardziej intensywnego od tych świeżych.

Ciasto doskonałe w jesienne wieczory do filiżanki herbaty lub kawy. Dosyć ciężkie w konsystencji, mięsiste i wilgotne.

Bananowy smak przeplata się z cynamonowym zapachem. Do tego kruszonka, który chrupie. Kawałek ciasta możesz dodatkowo posmarować lekko kwaśnym dżemem lub powidłami, który urozmaicą i wzbogacą smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z bananami.

ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE Z CYNAMONEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, duże
  • 2 banany, mocno dojrzałe
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g masła, zimnego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z cynamonem, proszkiem oraz dodajemy sól. Jajka mieszamy razem z cukrem, rozdrobnionym bananem, olejem oraz jogurtem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki.
Keksówkę o wym. 10x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.

ciasto bananowe
ciasto bananowe
ciasto bananowe

Może to Cię zainteresuje