Znajdź swój przepis

Ciasto galaretkowiec

18 lipca, 2018

Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.

Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.

Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.

Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

galaretkowiec

CIASTO GALARETKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
  • 900 ml gorącej wody
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki

 * żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzając do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Galaretki kroimy na dosyć duże kawałki. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na dno tortownicy o śr. 24-26 cm układamy biszkopty, wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy wierzch świeżymi owocami.

galaretkowiec galaretkowiec galaretkowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakie proporcje Pani proponuje zastosować do blaszki prostokątnej 24x34cm?

    1. Ja bym zwiększyła o połowę :)

    2. Dziękuję 😊

  2. Paulina says:

    Najlepszy przepis ! Efektowne i pyszne ! Polecam

  3. Dorota S. says:

    Przepis rewelacyjny ???? Użyłam tylko innych proporcji, bo miałam po 330 ml śmietany i jogurtu naturalnego płynnego. Dodałam zatem 3,5 łyżeczki żelatyny i wyszło super. Zapisałam przepis do ulubionych ????

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x