Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Torty

Torcik jogurtowy z malinami

Lipiec 20, 2018 , 12735 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tym razem przepis na torcik jogurtowy z malinami zatopionymi w galaretce. Delikatny deser z puszystym biszkoptem, leciutkim kremem i do tego świeże maliny. Tort nie jest całkowicie dietetyczny, ale wersja kremu na jogurcie jest na pewno mniej kaloryczna.

Biszkopt możemy nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem lub dodać do tego odrobinę alkoholu. Ciasto będzie wilgotniejsze i jeszcze smaczniejsze, dlatego zachęcam, aby chociaż odrobinę nasączyć.

Krem jogurtowy jest bardzo leciutki i delikatny, dzięki dodaniu ubitej śmietanki, która nadaje puszystości. Oczywiście możesz wykonać na samym jogurcie, ale wtedy będzie cięższy i bardziej galaretkowy w konsystencji.

Wierzch to owoce zatopione w galaretce malinowej.

Torcik jogurtowy z malinami to nieco lżejsza wersja, która doskonale sprawdzi się na letni deser. Szybki w przygotowaniu, prosty i do tego przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort jogurtowy

TORCIK JOGURTOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 250 g malin, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub dużą łyżką np. drewnianą.
Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub używamy silikonowej formy. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Jogurt miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie łączymy. Na koniec mieszamy z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tort jogurtowy
Tort jogurtowy
Tort jogurtowy
Tort jogurtowy

Może to Cię zainteresuje