Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z wiśniami

Lipiec 30, 2018 , 6962 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na kruche ciasto z wiśniami. Mnóstwo owoców zatopionych w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe w sezonie jak również w zimie z owoców mrożonych.

Kruche ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Warstwa owocowa jest soczysta, lekko kwaśna i doskonale smakuje w połączeniu z ciastem.

W wersji ciasta z mrożonych wiśni wcześniej lepiej je rozmrozić i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Natomiast kolejne etapy przygotowania są już niezmienne.

Kruche ciasto z wiśniami do deser, który możesz podawać oprószony cukrem pudrem z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Jeśli uwielbiasz połączenia słodkie z kwaśnym będziesz zachwycona tym ciastem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z wiśniami.

ciasto z wiśniami

KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 800 g wiśni, wydrylowanych
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2×40 g budynie waniliowe, proszek
  • 2 łyżki bułki tartej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz.
Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min.
Do wydrylowanych wiśni dodajemy cukier, ekstrakt oraz przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i oprószamy bułką tartą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z wiśniami
ciasto z wiśniami
ciasto z wiśniami

Może to Cię zainteresuje