Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto delicja II

Kwiecień 4, 2016 , 122736 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto delicja to połączenie lekkiego biszkoptu, brzoskwiń i delikatnej pianki czekoladowej. Ciasto jest przepyszne, a połączenie brzoskwiń i czekolady jest jednym z lepszych, które znam.

Biszkopt nasączamy słodkim syropem z brzoskwiń przez co jest wilgotny i zarazem nadal delikatny. Nie dodajemy do niego proszku do pieczenia, a zamiennie mąkę ziemniaczaną, która fajnie trzyma strukturę biszkoptu i sprawia, że jest lżejszy.

Warstwa brzoskwiniowa jest bardzo prosta. Brzoskwinie z puszki lub w sezonie świeże oraz galaretka o tym samym smaku.

Idealnie pasującą warstwą jest tutaj pianka o smaku czekoladowym, którą wykonujemy na bazie kremówki oraz gorzkiej czekolady. Bardzo prosta, pyszna i leciutka. Jeśli nie lubisz żelatyny koniecznie wykonaj tą warstwę na bazie śmietanki 36% i pomiń żelatynę.

Polewa jest już Ci dobrze znana z moich przepisów. Uwielbiam ją i jest najszybsza z możliwych. Kremówka i czekolada. Możesz wykonać ją na godzinę lub pół godziny przed podaniem i wtedy będzie ładnie lśniącą na cieście.

Ciasto delicja w tej wersji jest świetna dla osób, które uwielbiają przede wszystkim czekoladę oraz lekkie ciasta. Nie ma mowy o przesłodzeniu. Ciasto jest wyważone w smakach, brzoskwinie nadają wyrazistości i dodatkowo uwypuklają smak czekolady. Całość na leciutkiej „poduszeczce” z biszkoptu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto przepis

CIASTO DELICJA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukry i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej w kilku niewielkich porcjach dodajemy przesiane mąki. Bardzo delikatnie łączymy, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C. Pieczemy przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczony blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
Syrop z brzoskwiń (1/3 szklanki) rozcieńczamy z 3 łyżkami wody. Nasączamy biszkopt według uznania. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy łyżką na biszkopt z brzoskwiniami. Wkładamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Garnuszek napełniamy niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy nad garnuszkiem. Raz na jakiś czas mieszamy, aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Masę wykładamy na galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę zostawiamy. Następnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewamy ciasto równomiernie. Wkładamy do lodówki, najlepiej podawać po całej nocy w lodówce.

ciasto przepis
ciasto przepis
ciasto-delicja-11

Komentarze

  • Odpowiedz jagglam Styczeń 20, 2021 at 11:59

    Czy mogę użyć gotowej gotowy polewy czekoaldowej ?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 25, 2021 at 15:02

      tak :)

  • Odpowiedz Edyts Styczeń 9, 2021 at 18:25

    A ja mam takie pytanie. Jakiej czekolady gorzkiej się to używa? Mam na myśli%. 64? A może 90?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 12, 2021 at 13:23

      60% :)

  • Odpowiedz Katarzyna Wrzesień 10, 2020 at 08:28

    Czy dobrym pomysłem byłoby przykrycie pianki czekoladowej drugim biszkoptem? Chciałabym zrobić to ciasto jako tort. Obawiam się tylko czy położenie biszkoptu nie przygniecie pianki.

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 14, 2020 at 12:57

      Nie przygniecie na pewno :)

  • Odpowiedz Marta Sierpień 18, 2020 at 12:52

    Witam. Jeśli mam blachę 25×36 powinnam podwoić składniki?

    • Odpowiedz aneta Sierpień 18, 2020 at 15:38

      Wystarczy zwiększyc składniki o 1/3 :)

  • Odpowiedz MONIKA Lipiec 9, 2020 at 15:59

    Dzien dobry. Proszę o podpowiedz. Czy zamiast zelatyny moge uzyc 2 lub 3 smietanfix? Dodatkowo mam tortownicę okolo 24×24,ale wysokosc 7,5. Czy taka wysokosc jest wystarczajaca?

    • Odpowiedz aneta Lipiec 10, 2020 at 19:55

      Powinno być ok, ewentualne masa czekoladowa troszkę będzie wystawać

    1 2

    Dodaj komentarz