Ciasto delicja to połączenie lekkiego biszkoptu, brzoskwiń i delikatnej pianki czekoladowej. Ciasto jest przepyszne, a połączenie brzoskwiń i czekolady jest jednym z lepszych, które znam.
Biszkopt nasączamy słodkim syropem z brzoskwiń przez co jest wilgotny i zarazem nadal delikatny. Nie dodajemy do niego proszku do pieczenia, a zamiennie mąkę ziemniaczaną, która fajnie trzyma strukturę biszkoptu i sprawia, że jest lżejszy.
Warstwa brzoskwiniowa jest bardzo prosta. Brzoskwinie z puszki lub w sezonie świeże oraz galaretka o tym samym smaku.
Idealnie pasującą warstwą jest tutaj pianka o smaku czekoladowym, którą wykonujemy na bazie kremówki oraz gorzkiej czekolady. Bardzo prosta, pyszna i leciutka. Jeśli nie lubisz żelatyny koniecznie wykonaj tą warstwę na bazie śmietanki 36% i pomiń żelatynę.
Polewa jest już Ci dobrze znana z moich przepisów. Uwielbiam ją i jest najszybsza z możliwych. Kremówka i czekolada. Możesz wykonać ją na godzinę lub pół godziny przed podaniem i wtedy będzie ładnie lśniącą na cieście.
Ciasto delicja w tej wersji jest świetna dla osób, które uwielbiają przede wszystkim czekoladę oraz lekkie ciasta. Nie ma mowy o przesłodzeniu. Ciasto jest wyważone w smakach, brzoskwinie nadają wyrazistości i dodatkowo uwypuklają smak czekolady. Całość na leciutkiej „poduszeczce” z biszkoptu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO DELICJA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
razem
ze
szczyptą
soli
ubijamy
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
powoli
cukry
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
w
kilku
niewielkich
porcjach
dodajemy
przesiane
mąki.
Bardzo
delikatnie
łączymy,
aby
jak
najmniej
opadła
piana.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lekko
smarujemy
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
surowe
ciasto
i
wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
170
C.
Pieczemy
przez
około
15-20
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
wyjęciu
biszkopt
w
formie
upuszczamy
na
zabezpieczony
blat
kuchenny
z
wysokości
około
30
cm.
W
ten
sposób
nam
nie
opadnie.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Syrop
z
brzoskwiń
(1/3
szklanki)
rozcieńczamy
z
3
łyżkami
wody.
Nasączamy
biszkopt
według
uznania.
Brzoskwinie
odsączamy
z
syropu
i
kroimy
na
kawałeczki.
Galaretki
rozpuszczamy
w
800
ml
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
następnie
wkładamy
do
lodówki.
Tężejącą
galaretkę
wykładamy
łyżką
na
biszkopt
z
brzoskwiniami.
Wkładamy
do
lodówki
co
całkowitego
zastygnięcia.
Czekoladę
rozpuszczamy
w
kąpieli
wodnej.
Garnuszek
napełniamy
niewielką
ilością
wody,
doprowadzamy
do
wrzenia.
Czekoladę
przekładamy
do
naczynia
żaroodpornego
i
ustawiamy
nad
garnuszkiem.
Raz
na
jakiś
czas
mieszamy,
aż
czekolada
będzie
całkowicie
rozpuszczona.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
studzimy.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę,
pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder,
roztopioną
czekoladę
oraz
żelatynę.
Masę
wykładamy
na
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
połamaną
na
kawałki
czekoladę
i
na
chwilę
zostawiamy.
Następnie
mieszamy,
aż
uzyskamy
jednolitą
masę.
Polewamy
ciasto
równomiernie.
Wkładamy
do
lodówki,
najlepiej
podawać
po
całej
nocy
w
lodówce.
Komentarze
Czy mogę użyć gotowej gotowy polewy czekoaldowej ?
tak
A ja mam takie pytanie. Jakiej czekolady gorzkiej się to używa? Mam na myśli%. 64? A może 90?
60%
Czy dobrym pomysłem byłoby przykrycie pianki czekoladowej drugim biszkoptem? Chciałabym zrobić to ciasto jako tort. Obawiam się tylko czy położenie biszkoptu nie przygniecie pianki.
Nie przygniecie na pewno
Witam. Jeśli mam blachę 25×36 powinnam podwoić składniki?
Wystarczy zwiększyc składniki o 1/3
Dzien dobry. Proszę o podpowiedz. Czy zamiast zelatyny moge uzyc 2 lub 3 smietanfix? Dodatkowo mam tortownicę okolo 24×24,ale wysokosc 7,5. Czy taka wysokosc jest wystarczajaca?
Powinno być ok, ewentualne masa czekoladowa troszkę będzie wystawać