Piernik z powidłami jest jednym z najsmaczniejszych zaraz po staropolskim. Wilgotny, miękki o intensywnym smaku i zapachu.
Piernik możesz upiec tuż przed świętami lub kilka dni wcześniej. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności.
Przepis łączy w sobie intensywny smak przypraw korzennych, powideł śliwkowych oraz czekolady. Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub suszone śliwki. Na pewno wzbogacą smak piernika.
Piernik z powidłami to idealny przepis na nadchodzące święta. Przepyszny, delikatny i puszysty. Jeden z moich ulubionych pierników.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK Z POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
12×26
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
sodą.
Masło
roztapiamy
w
garnuszku,
następnie
dodajemy
powidła,
miód
oraz
kakao
i
przyprawę
do
piernika.
Odstawiamy
do
wystudzenia.
Jajka
miksujemy
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(ok.8
minut).
Następnie
cały
czas
miksując
dodajemy
powoli
ostudzoną
masę
oraz
w
kilku
porcjach
suche
składniki.
Przekładamy
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
50-60
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Masło
podgrzewamy
razem
z
mlekiem
do
rozpuszczenia.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Mieszamy
do
rozpuszczenia
i
smarujemy
wierzch
ciasta.
Dekorujemy
figami,
daktylami
lub
orzechami.
Komentarze
Czy od takiej ilości powideł nie zrobi się zakalec?
Nie wiem czy te przepisy były do kitu (jeden z gazety, drugi z internetu), czy ja nie umiem pierników piec. Spróbuję któryś Pani przepis, może się w końcu uda upiec porządny piernik
Z piernikami mam dylemat, bo piekłam już z dwóch różnych przepisów (akurat nie od Pani) i za każdym razem zakalec
Piekłam go kilka razy i nigdy nie było zakalca
ważne, aby zbyt długo go nie mieszać bo wtedy ciasto może być gliniaste
Piernik extra polecam wszystkim. Przerobiłam na Termimix wyszedł pyszny. Pozdrawiam serdecznie ????????????
Czy można piernik dodatkowo przełożyć powidłami?
Tak
Upieczone! W jaki sposób przechowywać piernik, aby przetrwał do świąt? Czy przechowywanie w lodówce w plastikowym pojemniku wystarczy czy może owinąć bawełnianą ścierką?
W lodówce pod folią
Czymozna zamiast masła dodac oleju kokosowego? I maki orkiszowej?