Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Mazurki, Wielkanoc

Mazurek czekoladowy

Kwiecień 12, 2012 , 5955 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mazurekzczekolada

Pierwszy mazurek w moim wykonaniu. Szczerze mówiąc, po przeprawie z ciastem drożdżowym myślałam „ot taki mazurek to nic trudnego”, a jednak. O ile ciasto i masa nie sprawiała mi problemów, to niestety z dekoracją i uformowaniem pięknego ciasta było gorzej. Niestety ja się nie poddaję i już obiecuję, że za rok dam z siebie więcej i mazurek będzie ładniejszy ;). Przepis to coś innego od typowego mazurka z kajmakiem, którzy chyba już wszyscy znają. Wyszedł mocno czekoladowy,  idealny na dzisiejszy dzień czekolady :) Fani czekolady do dzieła.

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

 

 

MASA CZEKOLADOWA:

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka

Masło rozcieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao i dokładanie łączymy z ciastem. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Formę wysmarowujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Pieczemy przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Rozsmarowujemy czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy mieszamy z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.

Dekorujemy skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami. Ja dodatkowo polałam wierzch gorzką czekoladą. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz