Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka waniliowa – przepis

Lipiec 20, 2012 , 21642 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-waniliowa3

Lekka, wilgotna, mocno waniliowa i do tego przepyszna polewa, chyba jedna z lepszych jakie jadłam. Nic więcej nie trzeba pisać:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 226 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz