Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Desery

Wafle z mlekiem w proszku

Luty 19, 2016 , 98863 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wafle z mlekiem w proszku to przepyszny i bardzo prosty deser. Masa do wafli jest szybka w wykonaniu i właściwie można do niej dodać ulubione bakalie. Wafle uwielbiają dzieci, ale nie tylko. Pokrojone wafelki możemy polać gorzką czekoladą, aby jeszcze bardzie urozmaicić ich pyszny smak.

Wafle są słodkie z wyczuwalnym mlecznym smakiem. Ja do masy dodałam zmielone orzechy włoskie oraz pokruszone herbatniki maślane. Natomiast do środka możesz dodać np. suszone owoce, kawałki czekolady lub inne zmielone orzechy.

Wafle z mlekiem w proszku to idealne rozwiązanie na szybki deser dla dzieci, dorosłych lub na przeróżne okazje. Uwielbiam ich smak i na pewno będę je robiła częściej. Według mnie jest to najlepszy przepis na wafle przekładane. Masa do wafli natomiast jest doskonała w smaku, mleczna i mocno słodka.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle.

wafle

WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych
  • ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników

DODATKOWO:

  • 2 płaty wafli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Masło, mleko, cukier oraz czekoladę przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki się ze sobą połączą. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku w kilku porcjach. Po dodaniu dokładnie miksujemy lub mieszamy szybko trzepaczką. Na koniec wsypujemy orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wafel i rozprowadzamy równomiernie zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią aluminiowa i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy na kawałki.

wafle
wafle
wafle
wafle

Komentarze

  • Odpowiedz Zulu K. Luty 19, 2016 at 13:56

    Uwielbiam takie domowe wafle :)

  • Odpowiedz Magdalena K. Luty 19, 2016 at 13:36

    I love.. eat it :D

  • Odpowiedz Edyta Luty 19, 2016 at 12:44

    przy podobnych przepisach wafle wychodzą mi miękkie i takie ciapowate. kwestia wafli czy mokrej masy? a może jak nie będę niczym zawijać, to się nie rozciapciają?

    będę wdzięczna za uwagi!

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 19, 2016 at 12:53

      Na pewno zależy od wilgotności masy. Moja od początku była gęsta i od razu włożyłam je do lodówki wtedy masa jeszcze bardziej zastyga i wafle nie pochłaniają wilgoci.

      • Odpowiedz Edyta Luty 20, 2016 at 17:23

        Bardzo dziękuje! Spróbuje jeszcze raz :) to chyba jedyna rzecz, która nigdy mi w kuchni nie wychodzi.

    • Odpowiedz Ania Grudzień 27, 2016 at 18:00

      nie przekładaj ciepłą masą wafli, tylko zimną – wtedy będzie ok.

    Dodaj komentarz