Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Ziołowy chlebek do odrywania

Maj 9, 2016 , 11375 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ziołowy chlebek do odrywania to doskonały dodatek do zup, sałatek lub przekąski. Chlebek ma bardzo fajną strukturę, dzięki temu, że ciasto drożdżowe kroimy na kawałki. Tworzy się ciekawa konstrukcja, którą można odrywać kawałek po kawałku. Doskonały do przeróżnych kombinacji smakowych, w tym przepisie dodatki możesz dowolnie zmieniać.

Ziołowy chlebek do odrywania jest wykonany na bazie ciasta drożdżowego krojonego na kawałki. Przekładamy je nadzieniem ziołowym razem z serem.Tworząc coś w rodzaju kanapki, nakładając jeden placek posmarowany na drugi. W zależności od tego jaką mamy foremkę (najlepiej keksówkę) wycinamy kawałeczki ciasta.

Całość jest bardzo smaczna i efektowna równocześnie. Moje nadzienie było delikatne w smaku i nie za słone. Natomiast możesz próbować i je udoskonalać do własnych potrzeb i smaku.

Na wierzch również dodałam starty żółty ser, aby podkreślić smak i nadać wyrazistości.

Chlebek nadaje się do kanapek, zup, sałatek lub zjedzenia bez dodatków. Tak wyglądający chlebek na pewno zaskoczy domowników lub gości.

chlebek odrywany

ZIOŁOWY CHLEBEK DO ODRYWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 320 ml wody, ciepłej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 ząbek czosnku, duży
  • 1 pęczek pietruszki, posiekanej
  • 1/3 szklanki bazylii, świeżej lub suszonej
  • 2 łyżki masła
  • 200 g sera, startego

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, cukier, suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) i połowę wody. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką dolewając pozostałą wodę. Wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto (po około 15 min nie powinno się kleić do rąk). Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę możemy lekko naoliwić, wkładamy ciasto i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy na około 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną stolnicę i wałkujemy na wymiary około 50×25 cm. Smarujemy masłem wymieszanym z czosnkiem. Układamy posiekane zioła oraz ser (niewielką ilość zostawiamy na wierzch). Wycinamy pasy 8×8 cm. Układamy jeden na drugim. Keksówkę (u mnie 10×20 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Stawiając keksówkę pionowo układamy kawałki ciasta. Zostawiamy do napuszenia na około 20 min pod przykryciem. Przed pieczenie oprószamy startym serem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min w zależności od tego jak lubisz mocno wypieczony chlebek (można jeszcze dłużej piec). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie wyjmujemy z formy.

chlebek odrywany
ziołowy chlebek do odrywania-3

Komentarze

  • Odpowiedz Gosia Maj 26, 2016 at 12:06

    Wyszedł super. Puszysty, wilgotny i pachnący przyprawami.

  • Odpowiedz Gosia Maj 24, 2016 at 20:10

    Super wyrósł, pulchny i bardzo smaczny.

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 25, 2016 at 08:57

      Wyszedł Ci lepiej niż idealnie :D

      • Odpowiedz Gosia Maj 26, 2016 at 22:02

        Miło mi a ja dziękuję za fajny i oryginalny przepis ;)

  • Odpowiedz Kasiasss Maj 10, 2016 at 18:45

    Świetny pomysł ;) Pierwszy raz chyba taki przepis widzę

  • Odpowiedz Zulu K. Maj 10, 2016 at 16:18

    To ja odrywam kawałeczek, bo prezentuje się wspaniale :)

  • Odpowiedz magda Maj 9, 2016 at 14:12

    czy oliwę mogę zastąpić olejem rzepkowym?

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 9, 2016 at 14:16

      Tak, nie ma problemu z zamianą :)

    Dodaj komentarz