Tęczowa pianka


Tęczowa pianka na bazie mleka skondensowanego i galaretek. Pianka jest kolorowa, słodka i bardzo delikatna w smaku. Idealna dla dzieci na przeróżne imprezy. Wykonuje się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika.

Piankę wykonałam w tortownicy o średnicy 24 cm i dlatego jest troszeczkę niższa. Najlepiej wykonać ją w formie 20-22 cm. Pianka będzie wyższa i kolorowe pasy będą ładniejsze.

Tęczowa pianka wykonywana jest na mleko skondensowanym, które wcześniej trzeba dobrze schłodzić. Do pianki użyłam galaretki cytrynowej, truskawkowej oraz agrestowej. Smaki możesz dowolnie zmieniać i wybieraj swoje ulubione galaretki.

Piankę możesz udekorować biała czekoladą i cukrową posypką lub użyć bitej śmietany. Latem fajnie sprawdzi się gałka lodów waniliowych.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

tęczowa-pianka-5

TĘCZOWA PIANKA

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka mleka skondensowanego (430g)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 750 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • biała czekolada do dekoracji
  • posypka cukrowa

Każdą galaretką rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody w trzech osobnych miseczkach. Mleko skondensowane (dobrze schłodzone) miksujemy na tzw. piankę, czyli powinno się trochę napuszyć. Mleko dzielimy na trzy części i dodajemy do każdej ostudzoną galaretkę. Miksujemy dokładnie. Tortownicę o wym. 22 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Ja użyłam tortownicy o śr. 24 i niestety pianka wyszło nieco niższa. Wykładamy chochlą na środek galaretkę agrestową, następnie na środku truskawkową i dokładnie tak samo cytrynowa. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na około 2 godz. Po tym czasie możemy udekorować białą czekoladą i ewentualnie posypką cukrowa. Kroimy na kawałeczki.

tęczowa-pianka-7
tęczowa-pianka-4
tęczowa-pianka
tęczowa-pianka-8

wydrukuj teraz