Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki na maślance

Kwiecień 1, 2019 , 14487 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Puszyste placki na maślance, które będą idealne na śniadanie. Niezwykle leciutkie, delikatne i wilgotne. Najlepszy przepis jaki znam.

Do placków na maślance możesz dodawać do środka kawałki owoców lub je zetrzeć. Mogą być oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Natomiast w zimie z konfiturami lub po prostu bez dodatków.

Placuszki wychodzą delikatne nie tylko dzięki dodaniu spulchniaczy (proszek i soda), ale także ubitym na sztywną piankę białko. Dodają one jeszcze większej puszystości i mają lżejszą konsystencję.

Placki na maślance proponuję od razu wykonać z podwójnej porcji bo znikają w mig z talerza. Od kiedy je zrobiłam to moje ulubione placuszki.

Maślanka dodaje niesamowitej wilgotności i placuszki mają specyficzny smak, którego nie uzyskasz zamieniając je np. na mleko.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki.

placuszki na maślance

PLACKI NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12-14 placuszków

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Maślankę, żółtka, cukier, wanilię oraz roztopione masło mieszamy ze sobą. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni suchej lub z odrobiną oleju np. rzepakowego. Po pojawieniu się bąbelków placek przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.

placuszki na maślance
placuszki na maślance
placuszki na maślance
placuszki na maślance

Komentarze

Dodaj komentarz