Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto arbuz z truskawkami

Czerwiec 7, 2019 , 16353 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto arbuz z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką. Przepyszne, leciutkie i kolorowe ciasto letnie.

Ciasto szpinakowe jest intensywne zielone na bazie liści świeżego szpinaku. W wersji z mrożonego szpinaku ciasto będzie o wiele mniej zielonej i bardziej ciemne.

Krem śmietankowy jest leciutki jak puszek i słodki. Doskonale pasuje do cięższego spodu i owoców.

Wierzch to plasterki truskawek, odrobina borówek i galaretka. Jest to wersja letnia, ponieważ w oryginalnym przepisie była sama galaretka.

Ciasto arbuz z truskawkami wygląda rewelacyjnie i smakuje przepysznie. Idealnie pasuje na letnie spotkania lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto arbuz

CIASTO ARBUZ Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki krupczatki lub tortowej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 150 g liści świeżego szpinaku lub mrożonego*

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 50 g borówek

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* mrożonych szpinak rozmrozić wcześniej i odcisnąć z nadmiaru wody

Wszystkie składniki na ciasto szpinakowe powinny być w temp. pokojowej.
Liście szpinaku rozdrabniamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy szpinak oraz naprzemiennie niewielkim strumieniem olej oraz nieduże porcję suchych składników, aż do wykorzystywania całości.
Tortownicę o średnicy około 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na warstwę ciasta szpinakowego.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na plasterki i wykładamy na krem. Następnie gdzieniegdzie wkładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto arbuz
ciasto arbuz
 
ciasto arbuz

Komentarze

Dodaj komentarz