Ciasto tortowe z jagodami i bezą


Ciasto tortowe z jagodami, kremem oraz chrupiącą bezą kakaową. Wielowarstwowy deser z sezonowymi owocami, który będzie idealny na uroczyste okazje lub spotkania rodzinne.

Ciasto mocno czekoladowe z warstwą lekkiego kremu śmietankowego dla równowagi.

Biszkopt kakaowy przełożony kremem na bazie czekolady deserowej i zatopionymi w niej świeżymi jagodami. Następnie krem śmietankowy i leciutka beza kakaowa z piankowym wnętrzem i chrupiącym wierzchem. Całość mega smaczna i bogata w smaku.

Ciasto tortowe z jagodami i bezą pomimo, iż nie jest to szybki w przygotowaniu deser odwdzięczy się na pewno niesamowitym smakiem.

Dla osób uwielbiających smak czekolady ten deser to strzał w dziesiątkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Ciasto tortowe z jagodami

CIASTO TORTOWE Z JAGODAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady deserowej, roztopionej
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 1/2 szklanki jagód

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* żelatynę możesz zastąpić śmietan-fixem

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli miksujemy na gęstą masę. Po łyżce dodajemy cukier i miksujemy cały czas, aż powstanie gęsta i lśniącą masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C na 5 minut, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy przez 50 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie łączymy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę i delikatnie łączymy łyżką tylko do połączenia (nie miksujemy ponieważ masa może się zważyć). Dodajemy połowę jagód i wykładamy na jedną część biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem. Do jasnej części dodajemy pozostałą część jagód i wykładamy na biszkopt. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem układamy na wierzchu bezę*.

* bezę po wystudzeniu przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku lub owiniętą szczelnie folią, aby nie chłonęła wilgoci.

Ciasto tortowe z jagodami
Ciasto tortowe z jagodami
Ciasto tortowe z jagodami
Ciasto tortowe z jagodami

wydrukuj teraz