Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

November 19, 2019 , 30768 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe z jabłkami. Błyskawiczne w wykonaniu z dosłownie kilku składników.

Ciasteczka biszkoptowe zaraz po upieczeniu są na zewnątrz lekko chrupiące, natomiast w środku puszyste i nieco wilgotne. Dodatek kawałeczków jabłek sprawia, że ciasteczka są jeszcze lepsze i ciekawe w smaku.

Idealne do herbaty, kawy lub jako szybki deser do upieczenia dla niespodziewanych gości.

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami wykonasz z dziećmi, tutaj nie chodzi o idealny kształt ciasteczek, a im bardziej fikuśne kształty tym lepiej.

Koniecznie wypróbuj ponieważ są przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

Ciasteczka biszkoptowe

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, średnie

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Nabieramy łyżkę ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie. Ciasteczek nie formujemy tylko wykładamy łyżką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe

Komentarze

  • Reply Patrycja November 20, 2019 at 16:05

    Dzień dobry, czy ciasteczka mogę wykonać tylko z mąki żytniej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • Reply aneta November 21, 2019 at 19:41

      Wydaje mi się, że do tych ciasteczek najlepiej pasuje pszenna

  • Reply Elll November 19, 2019 at 19:24

    Według mnie za dużo mąki, ja dałam ciut mniej a i tak były gęste, ale wyszły pyszne….

  • Reply Agata November 19, 2019 at 18:25

    Czy użycie gruszek zamiast jabłek zepsuje ten przepis? ????

    • Reply aneta November 19, 2019 at 19:02

      Nie, jeśli masz odmianę twardą.

  • Reply Eliza November 19, 2019 at 13:32

    Są już w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie ????

  • Reply Eliza November 19, 2019 at 13:08

    Są już w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie ????

  • 1 2

    Leave a Reply