Babka śmietankowa z kawałkami czekolady na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% MU. Niesamowicie wilgotna, delikatna i słodka z kropelkami czekoladowymi. Wierzch polałam lukrem o cytrynowym smaku.
Babkę możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać pod kloszem lub owinąć folią i włożyć do lodówki.
Zazwyczaj większość przepisów na babkę śmietankową bazuje na kwaśnej śmietanie 18%, natomiast tutaj dajemy słodką kremówkę i w dodatku ubijamy ją na sztywno. Ubita śmietanka nadaje ciastu lżejszej konsystencji, a zawartość 30% tłuszczu sprawia, że ciasto nie jest suche i spokojnie można ją wykonać 2-3 dni przed świętami.
Babka śmietankowa z kawałkami czekolady będzie świetnym pomysłem na nadchodzące świętami i zarazem tradycyjnym akcentem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA ŚMIETANKOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 40 g budyniu śmietankowego, proszek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki 36% MU
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
- ok. 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody lub mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę z kominkiem smarujemy masłem i bułką tartą.
Jajka powinny być w temp. pokojowej, natomiast śmietanka prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i delikatnie łyżką lub szpatułką mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki i czekoladę. Mieszamy za każdym razem tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie wyciągamy z formy.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Powinien powstać gęsty, ale płynny lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy na 30 min. do stężenia lukru.