Babka śmietankowa z kawałkami czekolady


Babka śmietankowa z kawałkami czekolady na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% MU. Niesamowicie wilgotna, delikatna i słodka z kropelkami czekoladowymi. Wierzch polałam lukrem o cytrynowym smaku.

Babkę możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać pod kloszem lub owinąć folią i włożyć do lodówki.

Zazwyczaj większość przepisów na babkę śmietankową bazuje na kwaśnej śmietanie 18%, natomiast tutaj dajemy słodką kremówkę i w dodatku ubijamy ją na sztywno. Ubita śmietanka nadaje ciastu lżejszej konsystencji, a zawartość 30% tłuszczu sprawia, że ciasto nie jest suche i spokojnie można ją wykonać 2-3 dni przed świętami.

Babka śmietankowa z kawałkami czekolady będzie świetnym pomysłem na nadchodzące świętami i zarazem tradycyjnym akcentem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Babka śmietankowa

BABKA ŚMIETANKOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 40 g budyniu śmietankowego, proszek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% MU
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
  • ok. 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody lub mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę z kominkiem smarujemy masłem i bułką tartą.
Jajka powinny być w temp. pokojowej, natomiast śmietanka prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i delikatnie łyżką lub szpatułką mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki i czekoladę. Mieszamy za każdym razem tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie wyciągamy z formy.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Powinien powstać gęsty, ale płynny lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy na 30 min. do stężenia lukru.

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa
Babka śmietankowa

wydrukuj teraz