Babka marmurkowa z wiśniami


Prosta babka marmurkowa z wiśniami i polewą czekoladową. Ciasto jest podobne w konsystencji do babki piaskowej. Lekka, wilgotna i kakaowa. Sprawdzi się na święta wielkanocne.

Babkę możesz wykonać nie tylko z wiśniami, mogą być również maliny lub borówki. Owoce nie mogą puszczać zbyt dużo soku podczas pieczenia.

Babka marmurkowa swoją piaskową konsystencję zawdzięcza dodaniu mąki ziemniaczanej, która sprawia, że ciasto jest o wiele delikatniejsze.

Babka marmurkowa podczas pieczenia sama przybiera takie kolory i lekko się miesza. Natomiast przed pieczeniem możesz wymieszać lekko widelcem, aby wzorek był bardziej przeplatany.

Babka marmurkowa z wiśniami jest przepyszna z rumowym zapachem.

Wiśnie fajnie smakują w kakaowym cieście, natomiast polewa dodatkowo wzmacnia smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Babka marmurkowa

BABKA MARMURKOWA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 230 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu rumowego
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 200 g wiśni, świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g mlecznej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz olej i miksujemy tylko do połączenia. W trzech porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy przesiane kakao i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy wiśnie (mrożonych nie rozmrażamy) i delikatnie mieszamy łyżką. Jasną część wykładamy do wcześniej przygotowanej formy i następnie ciemną część (można lekko przemieszać widelcem). Pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę studzimy w formie i wyjmujemy jak będzie już prawie zimna.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy do stężenia.

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

wydrukuj teraz