Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto wiewiórka

September 16, 2020 , 16033 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Typowo jesienne ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, żurawiny, czekolady i orzechów. Wilgotne, intensywne w smaku o cudownym zapachu cynamonu.

Ciasto z małą ilością tłuszczu, dzięki dodaniu jabłek jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Bardzo prosty przepis do przygotowania dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast. Suche składniki wystarczy wymieszać z mokrymi.

Ciasto wiewiórka jest niesamowicie bogate w smaku, dzięki połączeniu bakalii i czekolady.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto wiewiórka

CIASTO WIEWIÓRKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 5 jabłek
  • 70 g masła, roztopionego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem do miseczki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z orzechami, czekoladą i żurawiną.
Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Następnie dodajemy niewielkim strumieniem roztopione i ostudzone masło. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy mokre składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 1 godz. do suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto wiewiórka
ciasto wiewiórka

Komentarze

  • Reply Angelika October 4, 2020 at 17:55

    Dzień dobry mam ok. 120g żurawiny czy resztę mogę zastąpić rodzynkami ?

    • Reply aneta October 6, 2020 at 13:38

      tak :)

    Leave a Reply