Babeczki makowe z kajmakiem to mini wersje makowca. Są delikatne i wilgotne w środku, a w połączeniu z kajmakiem po prostu przepyszne.
Babeczki makowe przypominają nieco makowiec japoński, natomiast przepis jest nieco zmodyfikowany. Babeczki są niezwykle smaczne, aromatyczne z dużą ilością maki. Dodatek jabłka sprawia, że są wilgotne nawet kilka dni.
Wierzch posmarowałam kajmakiem, dzięki temu zyskują na smaki i są słodziutkie.
Babeczki makowe z kajmakiem będą doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z makiem.
BABECZKI MAKOWE Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
CIASTO MAKOWE
- 2 szklanki suchego maku w ziarenkach albo zmielonego
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- 1 małe jabłko
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
na
muffinki
wykładamy
papilotkami.
Mak
zalewamy
wrzątkiem
nieco
ponad
jego
powierzchnię
i
zostawiamy
na
ok.
godzinę.
Po
namoczeniu
odsączamy
go
z
nadmiaru
wody,
np.
przez
ściereczkę,
i
mielimy
dwukrotnie
w
maszynce
z
drobnym
sitkiem
(jeśli
używasz
maku
już
zmielonego,
wystarczy
go
jedynie
zalać
wrzącą
wodą
i
odsączyć).
Następnie
dodajemy
cukier,
miód,
zmielone
migdały,
przesiany
proszek
do
pieczenia,
wiórki
kokosowe,
ekstrakt
migdałowy,
skórkę
otartą
z
pomarańczy,
roztopione
masło
oraz
żółtko.
Jabłko
obieramy
i
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Mieszamy
z
masą
makową.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Dodajemy
do
masy
i
delikatnie
łączymy
łyżką
lub
szpatułką.Masą
napełniamy
papilotki
do
3/4
wysokości
i
pieczemy
w
temperaturze
175°C
przez
ok.
25-30
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kajmak
podgrzewamy
i
smarujemy
wierzch
babeczek.
Dekorujemy
ziarnami
maku
i
zmielonymi
migdałami.